Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай отхвърли като абсурдни твърденията на официален Белград, че той или някой друг от върховете на държавата стои зад протестите в Сърбия срещу сръбския президент Александър Вучич, съобщава македонското електронно издание „24 Инфо.
На пресконференция в Прищина Харадинай призова сръбските власти да не замесват него и други хора в собствените им вътрешни проблеми.
„Призоваваме властите в Сърбия сами да решат вътрешните си проблеми и да ни оставят да си вършим нашите работи“, каза косовският премиер.
Той призова също ръководителите на Европейския съюз да пратят същото искане до Белград.
„Тежкото положение, което имаме, въобще не ни интересува Сърбия и какво се случва там“, заяви Харадинай.
Сръбската прогресивна партия на Вучич и нейните съюзници във властта, които са изправени пред масови протести, изискващи оставката му, обвиниха, между другото, Харадинай и други лидери на косовските албанци, че подпомагат опозиционните демонстрации, за да свалят Вучич и сегашното правителство.
Сръбският президент обвини и чуждестранните посолства в „двоен аршин“, защото, според него, те не реагираха на проникването на протестиращите в Радио-телевизия Сърбия (РТС), така както реагираха на събитията в парламента в Скопие на 27 април 2017 г. Според Вучич е имало опит за реализиране на „македонски сценарий“ в Белград, проведен от лидерите на опозицията Вук Йеремич и Драган Джилас.

Превод и редакция: Калоян Пенков