Скопие. Македонските депутати изготвят закон за гарантирана държавна служба след изтичането на мандата им, пише македонският електронен портал A1 On.
След като напуснат парламентарните места, те искат да им се гарантира работа в държавната администрация на подходящо място.
Въпреки че никой говори открито, порталът е научил, че е сформирана работна група по изготвянето на такова законово решение. Идеята е дошла от новосформираната група на депутатите, напуснали ВМРО-ДПМНЕ.
Не е случайно, че такава идея идва преди гласуването за конституционни промени за които са необходими гласовете на 80 депутати .
Подобен закон беше предложен от Янаки Витановски през 2005 г., който тогава беше член на парламента и сега е член на Комисията по ценни книжа и фондове. За големите привилегии, които тогава бяха гласувани, обществеността реагира остро и законът никога не е влизал в сила.Със този закон закона се предвиждаше тогавашните депутати да могат да отидат в пенсия след 25 години стаж, да имат право на безплатен транспорт и след парламентарния мандат, да имат гарантирана заетост в администрацията, което би означавало неравенство пред Конституцията и Конституционният съд е отменил закона.

Превод и редакция: Юлиян Марков