Белград. Сръбският президент Александър Вучич отхвърли изявлението на косовския президент Хашим Тачи, че обединението на Прешевската долина с Косово - "мечтата на всеки албанец" като нереалистична, цитира димите му македонското електронно издание “МКД“.
Тачи заяви по-рано, че обединението на трите южни сръбски общини - Прешево, Буяновац и Медведжа с Косово, е мечта за всеки албанец.
„Е, добре, това е история от преди две-три години. Историята няма връзка. По всякакъв начин. Той не може да постигне това, то няма нищо общо с реалността. Това е за техните вътрешни политически нужди. Той и Харадинай доказват кой е по-голям националист. Хората от тази част на Сърбия не трябва да се тревожат за това, нито другите граждани на Сърбия. Аз не съм някой, който бие в гърдите, но хората знаят, че съотношението на силите не се измерва“, каза Вучич.
Твърденията, че в Северно Косово няма недостиг на храна, че има всичко и че там се страхуват повече от сръбските заплахи, отколкото от албанците и че те са изнудвани да изтеглят стоките, Вучич каза, че не е чел медиите, които са писали подобни неща.
"Логично е да говорят същото като Харадинай и Тачи. Нищо ново. Вече повече от година има синхронизирани действия за представяне на сърбите от север като престъпници. Сърбите имат свои представители. Ако там е толкова хубаво, бих искал тези, които го пишат, да отидат там, а не да пишат от Белград ”, каза Вучич.

Превод и редакция: Юлиян Марков