София. Като успешно изпълнена мисия определи българското европредседателство ресорният министър Лиляна Павлова, която направи отчет на свършеното от Триото държави, които ротационно председателстваха Съвета на Европейския съюз през последните 18 месеца (от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г.). По думите й сътрудничеството, приемствеността и непрекъснатият диалог са спомогнали за постигането на много по отношение на заложените 5 приоритета в програмата на трите страни, а именно: "Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", "Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани", "Към енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата", "Съюз на свобода, сигурност и правосъдие", "Съюзът като мощен фактор на световната сцена". Като най-голям пробив за българското председателство тя определи постигнатото по отношение на Директивата за командированите работници. „България беше поздравена, защото това костваше много и е пробив в социалния стълб на Европа, който гарантира еднакво заплащане на труда на гражданите, независимо къде се намират в Европа“, уточни министър Павлова. По думите й България е успяла да затвори най-много досиета от Триото - 78 от 105, което се дължи на изключително активната и динамична работа. Сред темите, в които страната ни ще продължи да участва активно, тя очерта: продължаването на дебата за Многогодишната финансова рамка, постигането на съгласие по Единната европейска система за убежище, Единния цифров пазар и дигиталната трансформация и бъдещето на Брекзит.
Министър Павлова отчете също и, че похарчените средства за подготовката и провеждането на българското председателство са били по-малко от предвидените. По думите й са спестени европредседателството ни е струвало 62 млн. лв. без ремонтите, 22 млн. лева от заложените предварително са били спестени.
По думите й през цялото време администрацията и министрите са се стремели едновременно за защитават националния интерес и да бъдат балансьор по различните досиета, включително и по пакета „Мобилност“, по който усилията за защита на българските превозвачи ще продължат и занапред. „Повишихме имиджа на страната ни, показахме, че сме достоен и честен партньор, доказахме, че можем да изпълняваме своите ангажименти и че сме изпълнили своите критерии“, заяви министър Павлова в отговор на въпрос за това как Българското председателство е допринесло за приемането ни в Шенген и Еврозоната. Тя уточни, че ръководенето на работата на Съвета на ЕС не може и на трябва да се съотнася с приемането ни в европейските структури. „Доказахме, че „Съединението прави и силата“ и се надявам, че това ще бъде и мотото на европейските избори“, допълни Павлова.
На 20 декември Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, ще бъде закрито с акт на Народното събрание.
Весела АЛЕКСАНДРОВА