Madrid. Авиокомпанията „Иберия“, която е британска собственост може да загуби правото си да работи в Европейския съюз, след като Обединеното кралство официално напусне блока на 30 март 2019 г., ако британския парламент не ратифицира споразумението за оттегляне, пише англоезичното електронно издание на испанския вестник El Pais.
Европейската комисия заяви в сряда, че авиокомпании, които са под прага от 51% за собственост в ЕС, няма да могат да оперират в Европа, ако не бъде подписана сделка за Брекзит.,
Като се има предвид, че „Иберия“ е собственост на International Airline Group (IAG), която е и собственик на „Бритиш Еруейз“ и „Вуелинг“, испанската авиокомпания може да бъде възпрепятствана да лети в Европа и дори в Испания, ако не се не се постигне споразумение с Великобритания.
От авиокомпанията засега не предприемат мерки да преместят по-голямата част от собствеността си в ЕС, както правят други британски компании. Ако няма сделка, то авиокомпанията ще може да изпълнява само полети до Обединеното кралство след 29 март догодина.

Превод и редакция: Юлиян Марков