Берлин. В последната неделя на юни в Германия отново ще е много горещо - метеорологична служба прогнозира температури до 39 градуса, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В сутрешните часове на деня бе слънчево почти навсякъде в Германия. В следобедните часове се очаква заоблачаване, а на места - бури, придружени с гръмотевици. Метеоролозите предупреждават за повишена опасност от UV-лъчите.
Температурите до 39 градуса се очакват в поясна от източната част на страната до районите Рейн-Майн и Горен Рейн. На северозапад се очакват по-умерени стойности от 25 до 32 градуса.
Най-високата температура от 36.2 градуса в събота бе измерена в Линген в Долна Саксония. На второ и трето място се нареждат двата града на Рейнланд-Пфалц - Трир (35.9 градуса) и Андернах (35.0 градуса).
Според експерти топлинните вълни представляват опасност за възрастните хора над 75 години. Проучванията показват, че такива периоди са причинили хиляди смъртни случаи в Германия през последните години. Според прогнозата за времето температурите ще започнат да се нормализират от понеделник, когато ще паднат в диапазона от 24 до 29 градуса.

Превод и редакция: Тереза Герова