Берлин. Първото посещение на новия държавен глава на Украйна Владимир Зеленски е на първото си официално посещение в Берлин, където ще проведе работна среща с канцлера на ФРГ Ангела Меркел и среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер. Зеленски пристига във федералната германска столица след посещение в Париж, където обсъди с френския си колега Еманюел Макрон ситуацията в Донбас. Очаква се темата да бъде водеща и в разговорите в Берлин – или поне според германските печатни издания, които не пропуснаха да отбележат, макар и с пестелива информация, за визитата на Зеленски в страната.Новият държавен глава на Украйна Владимир Зеленски пристига на посещение в Германия. Преди първата си официална среща с канцлера на ФРГ Ангела Меркел той даде интервю за вестник BILD, в което увери, че когато има възможност, ще каже на Владимир Путин: „Крим принадлежи на Украйна“.
Освен за Кримския полуостров, Зеленски разговаря с редакцията на изданието за възможното членство на Украйна в НАТО и Европейския съюз. Той увери, че Киев се стреми да укрепи отношенията с двете организации, както и с Международния валутен фонд, както и че се надява на подкрепата на Запада за осъществяване на структурни реформи в странатта.
„Сега най-важната ни цел е да разширим добрите отношения с МВФ, ЕС и НАТО. Нашите икономически приоритети са укрепване на правовата държава, валутна либерализация, приватизация, поземлена реформа, данъчно управление, намаляване на административната тежест за компаниите и създаване на условия за малкия и средния бизнес", поясни новият украински президент.
Зеленски отбеляза, че разчита на подкрепата на канцлера Ангела Меркел, която той определи като „силна личност" с огромен опит. „Украинците се надяват, че Ангела Меркел, като човек с глобално влияние, ще помогне на страната ми да преодолее предизвикателствата, пред които сме изправени", призна президентът. В същото време той припомни, че Киев възприема „Северен поток-2“ като заплаха, тъй като – съгласно думите му – проектът представлява заплаха за енергийната сигурност на Украйна и Европа.
Президентът също така потвърди ангажимента на Украйна за сближаване с НАТО. „Като първа стъпка бих искал да въведа стандартите на НАТО в украинските въоръжени сили и в нашия сектор за сигурност. Украйна вече е надежден партньор на НАТО и в бъдеще можем да станем надежден член на съюза", заяви Зеленски.
Той изрази надежда, че ще види Украйна „в етапа на развитие, когато ще се счита за равнопоставен член на ЕС. Ще направим всичко, за да постигнем тази цел", категоричен бе украинският лидер.
Програмата на Зеленски в Германия включва преговори с президента Франк-Валтер Щайнмайер, канцлера Ангела Меркел и среща с представители на германската бизнес общност.


Националният ежедневник Die Welt публикува кратка статия, в която представи програмата на визитата. „В 12:30 часа местно време (13:30 часа българско време) канцлерът на ФРГ приема новия украински президент Владимир Зеленски с военни почести за среща във Федералното канцлерство в Берлин“, пише изданието.
Двамата лидери ще проведат работен обяд, в рамките на който ще говорят за двустранните отношения, Минските споразумения за конфликта в Източна Украйна и процеса на реформи в страната. След това (13.45 часа местно време) Меркел и Зеленски ще дадат пресконференция. В ранния следобед (14:30) Зеленски ще бъде приет и от президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер в замъка Белвю.
От редакцията припомнят: „Това е първото посещение на новия украински президент в Германия. Меркел отправи покана към Зеленски в първия телефонен разговор след победата му срещу предишния държавен глава Петро Порошенко. Първата задгранична визита на новия украински лидер бе в Брюксел в началото на юни. Там той призова ЕС да окаже по-голям натиск върху Русия в конфликта в Източна Украйна и потвърди целта на страната си да стане член на ЕС и НАТО“.Вестник Neue Osnabrucker Zeitung публикува интервю с посланика на Украйна в Германия Андрей Мелник, дадено в навечерието на посещението на Зеленски. В него посланикът на Киев в Берлин обвини двама германски социалдемократи в „предателство към украинския народ“. Става въпрос за Щефан Вайл и Мануелa Швезиг, които по-рано разкритикуваха насочената срещу Русия западна политика на санкции. Съответното Мелник заяви в интервю за
„Разпространението на такива призиви e предателство на украинския народ ”, категоричен бе Мелник. Съгласно думите на дипломата и двамата политици „поемат отговорност за престъпленията на Кремъл ”.
Украинският посланик подчерта, че политиците, с техните изявления, „са не само в ущърб на своята партия, но и торпилират усилията на федералното правителство за постигане на мир, и също така поставят под съмнение доверието в Германия като страна-посредник" в уреждането на конфликта в Донбас.
Миналата седмица действащият съпредседател на ГСДП, Швезиг, призова да се обърне повече внимание на въпросите на „реалната политика“ и да се признае, че санкциите, които ЕС предприе срещу Русия в отговор на кризата в Украйна, не са достигнали целта си. Според нея, те са само в ущърб и на двете страни.


***