София. Прокуратурата ще настоява за максимално тежка присъда за Северин Красимиров. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Арнаудова обясни, че една от основните линии на разследване в първите часове на досъдебното производство е била в посока да се установи дали изнасилването и убийството на журналистката Виктория Маринова е свързано с работата, която упражнява и дейностите, с които се се ангажирала.
Установено е, че Виктория Маринова е била преназначена от своя бивш съпруг във фирмата „Май Фай” на длъжност офис мениджър, където дотогава е работила на длъжността като говорител-телевизия - на практика Маринова е започнала да ръководи местната кабелна телевизия, собственик на бившия ѝ съпруг. Арнаудова посочи, че в тази телевизия още през 2016 г. Маринова е водела магазинно предаване под името „Подиум”, но през есента на 2018 г. е взето решение да променят името на предаването на „Детектор” и неговата насоченост. Идеята за темата на неговият първи брой, който е бил излъчен на 30 септември 2018г. е била изцяло на Асен Иванов, който е направил и двете излъчени интервюта. Участието на Маринова се свеждало до откриващия анонс на предаването, един анонс в средата му и един в неговия край, отбеляза говорителят на главния прокурор. „Т.е. тази основна версия, която беше повод България да получи упреци, е изключително внимателно и детайлно изследвана и отхвърлена категорично. Затова считаме, че се касае за тежко умишлено престъпление, чисто криминално, изключително жестоко. Предявени са обвинения и ще бъде съден за три престъпления и съм убедена, че разследващите и наблюдаващи прокурори ще настояват за максимално тежка присъда за тези престъпления“, заяви Румяна Арнаудова.
Попитана дали прокуратурата ще предприеме действия във връзка с направените внушения, че убийството на Маринова е свързано с работата ѝ като журналист, които са нанесли петно върху страната ни Арнаудова заяви: Срещу изказване на определени кръгове Прокуратурата няма какво друго да направи, освен да изпълни задълженията си по закон. Няма какво друго да направим, освен да съберем всичките си сили, да се мобилизираме, да проявим максимален професионализъм, да съберем всички доказателства и само доказателствата ще ни отведат до истината“.