Кайро. Египет продължава да се връща към основите: след дълъг период на оборудване на военновъздушните сили с предимно западна техника, военното ръководство на страната преориентира посоката при снабдяването. Медиите съобщиха за сключването на договор за доставка на „повече от 20“ изтребители Су-35, предава в. „Известия.
Египет традиционно е бил внимателен към военновъздушните си сили, отстъпвайки на Турция, Израел и Саудитска Арабия по отношение на оборудването. Дълго време, от средата на 50-те до средата на 70-те години, СССР е бил основният доставчик на съвременни самолети в тази страна. След решението на Ануар Садат да се преориентира към сътрудничество със Запада, Египет получи предимно американско и западноевропейско оборудване, въпреки че съветските машини останаха в експлоатация.
Връщането към сътрудничеството с Москва започна в началото на века с придобиването на модерни системи за противовъздушна отбрана от ново поколение, но това сътрудничество получи наистина силен тласък още през 2010 г., след „Арабската пролет”, когато новото военно ръководство на Египет сключи няколко големи договора за доставка на руски оръжия.
От броя на авиационните договори можем да си припомним споразумения за доставка на хеликоптери Ка-52 на стойност над 1 милиард долара и изтребители МиГ-29М2 - над 2 милиарда долара. Според източници на „Известия“ в отбранителната промишленост, Египет обмислше възможността за придобиване на допълнителна партида от МиГ, но в крайна сметка е избран Су-35 като машина от по-висок клас и очевидно с по-добре оборудван.
Най-интересното в настоящия процес на преоборудване на египетските въоръжени сили е, че Кайро развива сътрудничество с Москва, въпреки затягането на политиката на санкции на САЩ, което вече е довело до трудности при изпълнението на редица договори, както в Близкия изток, така и в други региони на планетата.
Експертите отбелязват, че една от основните причини за тази политика на египетското ръководство, включително президента на страната Абдел Фатах Ал-Сиси, може да бъде недоверие към САЩ, след като американската администрация отказа да подкрепи тогавашния египетски президент Хосни Мубарак по време на „Арабската пролет“.
Наличието на Су-35С в състава на военновъздушните сили ще позволи на Египет да запази място сред собствениците на най-напредналите ВВС в Близкия изток, особено когато Саудитска Арабия получи по-модерни версии на F-15 от тези, които разполагат военновъздушните сили на САЩ, а Израел вече въведе първия си F-35.
Египет стана третата страна, сключила договор за Су-35: преди него, тази машина взеха Китай и Индонезия, докато за този договор срещу Китай бяха наложени американски санкции.
В случая с индонезийския договор възможността за прилагане на американските санкции също беше обсъждана дълго време, но в крайна сметка лидерите на страната не отмениха сделката: очаква се Джакарта да получи първите машини в края на 2019 г. - началото на 2020 година.
Очаква се следващите купувачи на Су-35 да са Алжир, който вече има няколко дузини изтребители Су-30МКИ (А) като част от военновъздушните сили и Иран, където срокаът за ограничения за снабдяване на редица оръжейни системи в страната изтича през 2020 година. Освен това Пакистан проявява интерес към Су-35, което е разбираемо, като се има предвид, че той е единственият наистина модерен тежък многофункционален изтребител, който Пакистан може да получи без сериозни политически проблеми.

Превод и редакция: Калоян Пенков