Атина/Белград. Премиерът Алексис Ципрас и членове на кабинета му са в Белград в петък за втория Гръцко-сръбски Съвет за сътрудничество на високо равнище и шестия Висш съвет за сътрудничество между България, Гърция, Румъния и Сърбия, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Ципрас, който също ръководи и Мминистерството на външните работи, се придружава от а министрите на цифровата политика Никос Паппас, защитата на гражданите Олга Геровасили и инфраструктурата и транспорта Христос Спирцис, заместник-министъра на икономиката Пициорлас и заместник-министрите на външните работи Маркос Боларис и на спорта Йоргос Василиадис.
На първата от двете срещи, която е продължение на Гръцко-сръбския съвет за сътрудничество на високо равнище от юли 2017 г., който се проведе в Солун, се очаква да се обсъдят начините за укрепване на двустранните отношения в икономиката, енергетиката, сигурността, спорта и взаимосвързаността чрез автомобилни, железопътни и цифрови технологии.
Ципрас ще проведе сутринта разговори със сръбския президент Александър Вучич за регионалното развитие, както и за напредъка на Договора от Преспа за името на Македония.
По-късно следобед и в събота сутринта на Ципрас и Вучич ще се присъединят към премиерите на България Бойко Борисов и Румъния Виорика Данчила за шестата среща на върха между четирите страни. Последната беше проведено във Варна в България в началото на ноември.
Енергийните и транспортните връзки се очаква да бъдат включени в дневния ред, както и разговори за използването на средства от Европейския съюз, САЩ и Китай за конкретни инфраструктурни проекти.
Делегациите на спортните ведомства на страните също ще обсъждат предложението, представено на последната среща на високо равнище за съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков