Атина. В серия от „националистически тиради“ през последните дни, турският президент Реджеп Таийп Ердоган обвини Запада в заговор срещу неговата страна и се постара да представи смъртоносните атаки срещу две джамии в Нова Зеландия през миналата седмица за по-широка международна конспирация срещу мюсюлманите и Турция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Той също така заяви, че Западът и Гърция се опитват да лишат Турция от правата й върху енергийните ресурси в Източното Средиземноморие и Кипър и да я изключат от Егейско море.
Що се отнася до атаките в Нова Зеландия, турският лидер каза: „Те ни изпробват от 16 500 километра, от Нова Зеландия, с посланията, които изпращат от там“.
„Това не е индивидуален акт, това е организирано“, заяви Ердоган на един от многото митинги, на които присъства през почивните дни, преди местните избори в Турция на 31 март.
„Всички мюсюлмани, нашата страна, нашия народ и аз лично сме мишени“, заяви той пред привържениците си. Решението на Ердоган да излъчи кадри от нападението, качени от самия извършител във „Фейсбук“ – на големи екрани по време на речите предизвика критики от външния министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс.
Изданието припомня, че в манифеста си извършителя на нападенията, 28-годишният австралиец Брентън Тарант,казва: „Идваме в Константинопол (Истанбул) и ще разрушим всяка джамия и минаре в града“.
Мюсюлманите, казва той, трябва да бъдат изхвърлени от Европа на изток от Босфора и добави, че бившата православна църква „Света София“, която в момента е музей, „няма да има минарета и Константинопол ще бъде християнски отново“. Също така той описва Ердоган като лидер на най-голямата ислямистка организация в Европа.
В изявление в понеделник по повод 114-ата годишнина от Битката при Галиполи през 1915 година, когато османските турци разгромяват нашествениците от Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, Ердоган предупреди западните страни, че „вашите дядовци дойдоха тук и си тръгнаха в ковчези. Не се съмнявайте, че ще имате същата съдба като дядовците си“.
Освен това той предупреди Запада, че „няма да направите Истанбул Константинопол“, каквото е името на града преди той да бъде превзет от Османската империя през 1453 година. Турският лидер каза, че Таррант е посетил Турция два пъти през 2016 г.

Превод и редакция: Иван Христов