София. Пътят на категорична опозиция на сегашното статукво, на даване на перспектива пред млади и нови политици, както и и чертане на нова „Визия за България” - това е пътят, по който БСП трябва да продължи. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков пред Нова ТВ, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите му заседанието на Конгреса е било финал на един процес, започнал преди две седмици – когато Корнелия Нинова е заявила готовност да поеме цялата отговорност за неспечеления вот. „Разяри се буря от кампании вътре в БСП. Много от организациите на БСП по места взеха отношение с призив – ръководството да не хвърля партията в хаос, когато БСП е на прав път”, обясни социалистът. Той припомни, че председателят на БСП е била преутвърдена като лидер на партията до края на този мандат, но е било утвърдено и друго нещо – следващият лидер да се яви на избор пред цялата партия, с пряк избор.
„Щеше да бъде проява на инат, ако Корнелия Нинова поддържаше оставката си, след като стана ясно, че - партията я подкрепя, Конгресът също я подкрепя в отношение 5:1, и накрая – предстоят ни ключови местни избори. Щеше да бъде проява не на отговорност, а на безотговорност, ако я поддържаше. Още повече, че резултатите от изборите за Европейски парламент съвсем не го предполагаха”, изрази мнение Зарков. По думите му се чувства известна горчивина в думите на премиера Борисов, който казва: „и една оставка не могат да подадат в БСП” и че това е най-добрият атестат, че случилото се на Конгреса не е лошо за БСП. „Корнелия Нинова намери своята прелигитимация на заседанието на Конгреса на БСП”, категоричен бе народният представител.
По повод намаляването на партийната субсидия, Крум Зарков коментира: „Партийната субсидия трябва да бъде намалена – 11 лева е твърде много – доказателство за това са депозитите, които остават в банките на някои от партиите. Но намаляването от 11 лева на 1 лев означава не да я намалиш, а да я отмениш. Публичното финансиране на политическите сили е застъпен принцип в цяла Европа, за да освободи партиите от други зависимости. Затова искаме да направим консултации с всички политически сили.”
„Трябва да бъдем способни да чуем онези критични гласове, които могат да ни помогнат да вървим напред и да бъдем достатъчно силни, за да спрем онези, които целенасочено ни дърпат назад. Опитваме се да бъдем ярка опозиция и ясна алтернатива. Това трябва да бъде линията ни и оттук нататък. В съвременната политика кредитът на доверие се измерва всеки ден. Ако човек е принципен и води ясна политика, резултатите ще дойдат. Убеден съм, че ще го видите на местните избори”, заключи Зарков.