Москва. Президентите на Полша и САЩ се договориха да развиват военното сътрудничество между страните. Една от мерките е увеличаване на американския контингент в Полша с хиляда войници до четири хиляди. В Полша ще бъде прехвърлена ескадрила от дронове и ще бъдат построени няколко военни обекта. Експерт разказа пред руското издание „Московский комсомолец“ с какво Русия може да отговори на приближаването на военната инфраструктура на САЩ към нейните граници.
Според председателя на президиума на „Офицеров России“, Герой на Русия, генерал-майор Сергей Липов, разполагането на допълнителен контингент от американските военни в Полша няма да остане без отговор от страна на Русия.
„Всяко военно укрепване в Полша ще доведе до симетрични мерки от наша страна. И не само от наша, - каза Сергей Липовой. - Например, в Беларус те едва ли се радват, че американците поставят своите военни близо до границите й. Има вероятност Русия да открие военновъздушна база там и да разположи системи за противовъздушна отбрана. За това през пролетта говори и президентът Александър Лукашенко. Освен това е очевидно, че военният ни потенциал ще бъде увеличен в Калининград“.
Според експерта основният интерес на Вашингтон към военното сътрудничество с Полша е икономически.
„Ясно е, че САЩ няма да се борят за Полша. Основният им интерес е търговски, - каза Сергей Липов. - Увеличаването на американските войски и оръжия в Европа, постоянното провеждане на учения, създаването и модернизирането на военната инфраструктура там е изключително полезно за американските компании, свързани с военно-промишления комплекс. Полските власти също имат интерес, а той също е свързан с икономиката, а не с въпросите на сигурността. Между Варшава и Вашингтон има споразумение за откриване на американска военна база на територията на Полша, за която поляците ще получат безвъзмездна помощ в размер на 20 милиарда евро от ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов