Люксембург. Срамно е, че днес ЕС няма да се вземе решение за преговорите със Северна Македония, каза в унгарския външен министър Питър Сиярто в интервю за Македонската информационна агенция (МИА) по време на Съвета по общи въпроси на ЕС в Люксембург, цитира думите му македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
„За съжаление няма да има решение за започване на преговори за присъединяване. Решението е да се върнем към този въпрос през есента. Което е срамно. Днес трябваше да вземем решение, за да започнем незабавно преговорите. Всичко беше на наше разположение, нямаше причина, нямаше пречка по пътя. Единствената пречка е липсата на политическа воля“, казва той.
Унгарският министър казва, че страните от Централна Европа са дали сериозна подкрепа и всички са поискали незабавно решение, особено страните от Вишеградската група, но западноевропейските страни са имали аргументи против.
Той се надява, че македонското правителство ще продължи с проевропейската и проатлантическа политика.
Срещата на външните министри на ЕС в Люксембург не успя да постигне споразумение за дата за започване на преговори за Северна Македония и Албания. Този въпрос ще бъде разгледан най-късно през октомври, когато, както се казва, трябва да бъде постигнато ясно и съществено решение. Споразумението от Преспа беше приветствано на срещата.

Превод и редакция: Юлиян Марков