:Москва. Известия: Путин: Ако нещо не работи, значи всички са виновни
Голямата пресконференция на Владимир Путин през 2018 г. промени познатия формат. Нейната отличителна черта е изобилието от лични искания, които журналистите от регионите правят към държавния глава. Ключовите теми от разговора се очакваше да бъдат икономическото развитие на страната, социални и обществени проблеми, както и въпроси, свързани с международната политика. Рекорден брой представители на медиите беше акредитиран на срещата с държавния глава в Центъра за международна търговия - 1702. В рамките на 3 часа и 43 минути 53 журналисти имаха време да зададат въпроси на държавния глава, девет от които бяха от чуждестранни публикации.
Много внимание на пресконференцията традиционно се дава на теми, свързани с икономиката. Така че, отговаряйки на въпроса дали си заслужава да се изчака по-нататъшното нарастване на цените на горивата, президентът отбеляза, че поради увеличението на ДДС в началото на следващата година все още е възможно „някакво регулиране“, но „меко“ - с 1-1,5%. Правителството не трябва да позволява никакви скокове в цената на бензина, увери държавният глава. Той припомни, че споразумението с петролните компании за замразяване на цените е валидно до март 2019 г. и изрази надежда, че ще продължи да работи и по-нататък.
За Русия 2018 г. беше под знака на национални проекти, чието начало президентът даде с постановлението си от май. Оценявайки текущото състояние на икономиката на страната, Владимир Путин обясни защо е необходимо качествено различно развитие на демографията, здравеопазването, културата, екологията и други сфери на руския живот.
„Нуждаем се от пробив. Трябва да влезем в новата технологична структура. Без това страната няма бъдеще. Това е основен въпрос, ние трябва да разберем това“, заяви той.
Планирано е да се разпределят повече от 20 трилиона рубли за изпълнението на 12 национални проекта и 6,5 трилиона рубли за проекта за развитие на магистралната инфраструктура на Русия. При изпълнението им държавният глава не се съмнява.
Някои казват: „Това е невъзможно“. Но това казват тези, които трябва да постигнат резултати. Нека не мислят така, а да работят върху изпълнението и ако смятат, че не са в състояние да изпълнят, нека тогава да освободят местата си за онези, които са пълни с оптимизъм и са готови за тази работа“, добави президентът.
„За да бъдат националните проекти полезни за икономиката, е необходимо да действаме в области, които ще дадат максимален мултиплициращ ефект“, смята Антон Табак, управляващ директор за макроикономически анализи и прогнози. Според експерта е важно да не се отстранява частният бизнес от тази работа: държавата трябва да финансира областите, в които не може да се справи без него. Важно е да не мислите за процеса - колко проекта се изпълняват или да се харчат пари, а за резултата“, добави той.
„Като цяло в развитието на икономиката днес се наблюдава положителна тенденция, отбеляза президентът. През 2018 г. бюджетът на страната за първи път от 2011 г. ще бъде с излишък, а обемът на Фонда за национално благосъстояние ще нарасне с 22%. БВП за 10 месеца от 2018 г. се е увеличил с 1,7%, безработицата е на историческо минимум, а реалният разполагаем доход на руснаците за годината трябва да покачи ръст от 0,5%“, цитира Владимир Путин.
Намаляването на прага за използването на ядрени оръжия може да доведе до глобална катастрофа, каза Владимир Путин, като отговори на въпрос за заплахата от разрушителна световна война.
Причината за случващото се е в разпадането на международната система за възпиране на надпреварата в областта на въоръженията, която започна след оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег и предизвика насилствения отговор на Русия, а именно създаването на оръжия, способни да преодолеят системите за противоракетна отбрана.
Президентът припомни, че през 2021 г. изтича Договорът за намаляване на стратегическите нападателни оръжия, но Вашингтон все още отбягва преговорите за удължаване на споразумението. За да избегнем апокалиптични сценарий, трябва да говорим. Държавният глава увери, че е готов да се срещне с американския лидер Доналд Тръмп дори след демонстрацията на последния в Буенос Айрес.
Коментирайки изявленията на домакина на Белия дом за оттеглянето на американските войски от Сирия, Владимир Путин припомни, че американските военни са на територията на Сирия в нарушение на международното право. Независимо от това, президентът похвали добре координираното сътрудничество на министерствата на отбраната на двете страни в борбата срещу бойците.
Неведнъж Владимир Путин беше питан за Украйна. Президентът каза, че инцидентът в Черно море е обикновена провокация. Според него това беше направено, за да се повиши рейтингът на президента Петро Порошенко, който рискува да загуби предстоящите избори през март.
В края на срещата стана ясно, че вътрешните, личните въпроси и искания, които интересуват публиката са били повече от обсъждането на геополитиката, отбелязва Александър Пожалов, директор на Институт за социално-икономически и политически изследвания. Пресконференцията се оказа по-ориентирана към проблемите, отколкото преди година, изпълнявайки ролята на „пряка линия“ на президента.
***

ВЗГЛЯД: Как Западът накара Русия „да включи мозъците“
„Влиянието на западните санкции върху руската икономика е силно преувеличено. Ако след световната криза през 2008-2009 г. руската икономика падна със 7.8%, през 2015 г. беше само 2.5%“, даде пример президентът Владимир Путин на голяма пресконференция. Дори Министерството на финансите на Съединените щати вярва, че спадът от 2,5% през 2015 г. е само една трета, свързана със санкции, а две трети - в края на краищата, с намаляването на цените на енергията.
„Точното изчисляване на отрицателното въздействие на санкциите е наистина трудно. Но ефектът от спада в цените на петрола е доста измерим. Както знаете, сривът на цените на петрола доведе до обезценяване на рублата, скок на инфлацията и намаляване на реалните доходи на населението“.
И все пак, като цяло, руската икономика успя да се адаптира към външни ограничения. Освен това Владимир Путин отбеляза ползите от налагането на санкции. „Това ни накара да включим мозъците си по много направления. Между другото, западните експерти също признават това“, каза Путин.
Какво имаше предвид президентът? Вероятно след разпадането на СССР Русия започна да разчита единствено на вноса и на западните технологии, стоки и услуги, забравяйки необходимостта да развива свои собствени. В резултат на това днес например в Русия няма технологии за производство на електронни компоненти с използване на 32 nm технология или по-малко. Интегрираните вериги, които са необходими на всички - както и на компютри, сървъри, смартфони и автомобилни производители, както и на медицинските изделия и дори на военните, които внася Русия. И в това отношение зависи от американските доставчици.
Или например, СССР е бил един от световните лидери в производството на облекло, обувки и кожени изделия. Нивото на внос не надвишаваше 3%, а самата индустрия донесе повече от 12% от БВП на страната. Но всичко беше унищожено. Днес Русия си осигурява руско облекло само 15%, а обувките - 14%.
Програмата за заместване на вноса е работила в животновъдството. През последните три до четири години са изградени големи комплекси за животновъдство. Според Министерството на земеделието делът на вноса на свинско месо в Русия е намалял три пъти, а птичето месо - 2,5 пъти. Освен това дори има претоварване, така че земеделските стопани спешно търсят чужди пазари. И нови пазари има благодарение на преговорите на най-високо ниво. Например Япония отвори своя пазар за руско месо. Преговорите по този въпрос са в ход с Китай.
Тази година износът на селскостопански продукти ще възлезе на 25 милиарда долара (срещу 20 милиарда долара през 2017 г.). Докато износът на оръжия е 16 милиарда долара. „Ние ще подкрепим развитието на инфраструктурата в областта на селското стопанство и износа. През следващите години ние специално ще заделим около 400 милиарда рубли - това е развитието на пристанища, пътища и т.н., финансова подкрепа за износа“, съобщи президентът.
Възможно е да се замени вносът в други области. Делът на вътрешното транспортно машиностроене от 2017 г. възлиза на 98%, в автомобилната промишленост - 85%. В някои ключови области индикаторът е около 80%, посочи президентът.
Основният негативен ефект от санкциите може да обхване Русия по-късно. „След три до четири години забраната за внос на определени технологии, включително при проучването и производството на нефт, може да доведе до необратимо забавяне и пълна зависимост от вноса на определено оборудване. Например около 90% от ключовите технологии за извличане на въглеводороди са чужди“, предупреждава Дмитрий Жарски.
Освен ако, разбира се, Русия не създаде свои собствени технологии - или не се договори с други страни, например, с Китай. Най-малкото на заседанието на Съвета за сигурност през ноември бе одобрен проект на новата доктрина за енергийна сигурност. Едно от нейните насоки е да се засили работата по заместването на вносни критични технологии в случай на забрана на доставките им за Русия.
***

Независимая газета: Израел се готви за пълномащабна война в Сирия
Руската федерация все още не вижда признаци за изтегляне на американския контингент от Сирия. Това заяви президентът Владимир Путин на годишната пресконференция. Оповестеното решение на американския президент да изтегли контингента от Сирия предизвика смесена реакция на глобалните и регионалните играчи. Израел изглежда трябва да се противопоставят на присъствието на Иран само със собствените си сили.
В отговор на въпрос за американското военно присъствие в Сирия президентът на Руската федерация заяви, че до момента не вижда признаци за изтегляне на американските войски. „Но признавам, че това е възможно“, каза Путин. Той даде за пример гражданската война в Афганистан, в който САЩ са участвали повече от десетилетие, но понякога изпращат сигнал за ранно оттегляне. Путин вижда създаването на конституционен комитет като една от основните задачи, който ще трябва да разработи препоръки за промяна на основния закон на Сирия.
В деня след изявлението на президента Доналд Тръмп за оттеглянето на сухопътните сили от Сирия, Израел демонстрира своята решителност. „Ние ще продължим да действаме в Сирия, за да предотвратим военното укрепление на Иран, насочено срещу нас, в тази страна нямаме намерение да намалим тези усилия и ще увеличим тяхната интензивност“, заяви еврейският премиер Бенямин Нетаняху по време на срещата Израел-Гърция - Кипър в град Беер Шева
Мнение за решението на американското ръководство бе изразено от бившия израелски министър на отбраната Авигдор Либерман. Той предупреди: „Оттеглянето на Съединените щати от Сирия значително увеличава вероятността от мащабен конфликт на север - както в Ливан, така и в Сирия“. Според бившия министър на отбраната отпътуването на американците ще повиши морала на сирийския президент Башар Асад и неговите съюзници, Иран и ливанската групировка „Хизбула“.
Франция, чийто ограничен контингент присъства и в Северна Сирия, няма да последва Съединените щати по въпроса за оттеглянето или намаляването на броя на войските, които спомагат за стабилизирането на ситуацията. Париж възнамерява да продължи борбата срещу ислямистите, увери министърът на отбраната на Петата република Флоранс Парли.
В Сената на САЩ действията на Тръмп бяха критикувани. Републиканецът Линдзи Греъм категорично се противопостави на такъв подход към решаването на проблемите в Близкия изток, който припомня методите на 44-ия президент на Съединените щати. „Оттеглянето на малкото американски сили от Сирия ще бъде огромна грешка в стил „Обама“, пише законодателят в Twitter. Ръководителят на комисията по външни работи на Сената Боб Коркър заяви, че „не е разбрал какво се е случило“, отбелязвайки, че ще изчака подробните обяснения от ръководителя на Държавния департамент Майкъл Помпео и началника на Пентагона Джеймс Матис. Демократичните сенатори Робърт Менендес и Джак Рийд се присъединиха към критиката към ръководителя на Белия дом. „Тревожните съобщения, че президентът Тръмп е наредил незабавното изтегляне на американски войници и служители на Държавния департамент от Сирия без план или мерки за стабилизиране, са друг опасен пример за липсата на стратегия в администрацията“, заявиха в изявление.
„Ако говорим за Израел и някои арабски монархии в Персийския залив, тогава за тях ситуацията като цяло не се променя толкова много, заяви военният експерт Юрий Лаймин, коментирайки последиците за американските съюзници. - Те, разбира се, биха предпочели запазването на американския военен контингент на части от територията на Сирия като друг фактор на натиск върху сирийското правителство и Иран, но оттеглянето на този контингент няма да промени по същество ситуацията. Контролът върху основната част на страната вече е твърдо в ръцете на официалния Дамаск, включително това се отнася за онези райони, които се намират близо до Израел. Американските войски не могат да се месят при доставките на стоки от Иран за Сирия“.
Анализаторът допълва: „На свой ред, Иран трудно може да тълкува това решение като картбланш за себе си. Не трябва да забравяме, че сега Турция заплашва да започне нова военна операция срещу сирийските кюрди. Тази операция може да доведе до установяване на турски контрол върху значителна част от Северна Сирия. Подобно развитие е малко вероятно да угоди на сирийските власти и техния ирански съюзник. В допълнение, останките от „Ислямска държава“ продължават да оперират в Източна Сирия. Те вече не представляват такава заплаха, както преди, но борбата срещу тях може да продължи дълго“.