Благоевград. Постите намаляват риска от съдови усложнения. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин проф. Донка Байкова, диетолог. Според нея те са чудесен повод да спазим традициите и християнските канони. „Чрез постенето ще изчистим, чрез отделителната си система, високите нива на липидните показатели и ще намалим риска от развитие на съдови усложнения, каквито са инфарктите и инсултите“, посочи диетологът. Тя заяви, че българите страдат много от съдови заболявания, които са и основна причина за смъртност. „Над 60% причината за смърт е от тези болести, но когато постим ние даваме възможност за намаляване на излишните и високи нива на кръвната захар, за нормализиране на кръвното си налягане, високите нива на пикочната киселина и креатинина в урината“, допълни проф. Донка Байкова. Тя каза още, че чрез тях е възможно и да намалим калорийния внос, което води до улеснен контрол над телесното тегло. „Всеки човек в зряла възраст има възможност да предприема по-дълги и по-кратки периоди на постене“, добави специалистът. Тя съобщи, че храната, която се консумира по време на пост е богата на много витамини и минерали. „Тогава се консумират почти два пъти повече растителни храни и белтъчните концентрирани животински храни са заменени с растителни алтернативи. Това са храни като ориз, елда, просо, киноа, царевица, жито, макаронени изделия, бобови храни“, съобщи проф. Байкова. По думите й ядките и семената също са много полезни.