Шумен. Областният управител на Шумен Стефан Желев отчете свършеното през годината по основните приоритети, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. По отношение на пътната инфраструктура в областта той посочи, че тази година от държавата са отпуснати около 30 млн. лв. за поддържане и ремонт на четири пътни участъка. Следващата година дейността продължава, като приоритет и планиран за ремонт е пътят от Нови пазар в посока област Добрич. Стефан Желев посочи, че допълнително от държавата са били отпуснати и 1 млн.лв. за текущи ремонти. Подкрепа от държавата има и за реализацията на инфраструктурни и други проекти в общините на територията на региона - ремонт на улици, детски градини, училища, читалища и др., като те са получили целево около 6,3 млн. лв. Много е направено и по отношение на основния приоритет - превенция на бедствията.
„Миналата година установихме и поискахме около 8 млн. лв. за различни участъци и обекти. Тази година бяха набелязани още 22 обекта, за които са нужни около 2 млн. лв. Още не сме получили исканите средства, но тази година решихме да не чакаме. Установихме много опасни участъци в горното течение на река Камчия, задръстени с паднали дървета. Заместник областният управител Петко Шаренков организира тяхното почистване, съдействие ни оказаха от Пожарна, Горско и Областно пътно управление. С тяхна специализирана техника и екипи тези участъци бяха почистени, за което им благодаря“, заяви Стефан Желев. Относно въвеждането на електронно управление, областният управител на Шумен заяви, че до края на месец януари следващата година предстои да се въведе частичен електронен обмен за гражданите.
„Голяма част от документооборота към настоящия момент е във връзка с издаване на удостоверения за обстоятелствена проверка. Това е около 40% от целия обмен на документи с граждани и с въвеждането на този частичен електронен обмен реално 40% от хартиения ще отпадне“, обясни Стефан Желев. Той засегна и темата за проблемите във ВиК сектора. „Трагично е положението. Много години не е работено за подобряване на водния сектор в частта питейна вода. Това, което има възможност да се направи е изграждане на пречиствателна станция за питейни води, за която има готов проект. Второто са прединвестиционните проучвания, които са на финала. Срокът за кандидатстване с тези прединвестиционни проучвания пред Оперативна програма „Околна среда“ е 23 април 2019 година. Реално те представляват един готов проект, който трябва да бъде осъществен. Той включва подмяна на централен водопровод и подмяна на отделни водопроводи в община Шумен и Нови пазар, помпени станции и друга инфраструктура. Но само това не е достатъчно, тъй като не са обхванати проблемите в цялата област“, каза Стефан Желев.
Ивелина ИВАНОВА