Киев. Съдът не установи нарушение на закона от страна на кандидата Владимир Зеленски и отхвърли иска на адвокат Хилко, пише украинското издание “Старна“.
Нещо повече, съдът установи, че дори ако има данни за подкуп, той би застрашил Зеленски само с предупреждение от ЦИК, а не с отстраняване от изборите.
Хилко също не е платил съдебната такса, преди да заведе дело, заявиха от съда.
Шести апелативен съд в Киев разгледа на иск за евентуално отменяне на регистрацията на Владимир Зеленски като кандидат за президент.
Делото бе заведено от адвокат Андрей Хилко, официален наблюдател на президентските избори в Украйна.
Той обвинява екипа на Зеленски за подкупване на избирателите - безплатно разпространение на билети за дебата на стадион "Олимпийски" и иска да се отмени решението на Централната избирателна комисия на Украйна за регистрацията на Зеленски като кандидат за президент.
Изданието припомня, че преди дебата двамата кандидати са раздали по равно безплатни билети за своите привърженици. Така, че според логиката на ищеца, е необходимо да се отменят регистрациите и на двамата кандидати.
Въпреки това, Хилко настоява, че именно Зеленски е обявил подобно разпространение на билети чрез своите страници в социалните мрежи.

Превод и редакция: Юлиян Марков