Истанбул. Последната свръзка, съединяваща морската и наземната секция на газопровода „Турски поток“, бе заварена в Турция, съобщава операторът на проекта South Stream Transport B.V., предава ТАСС.
В изявлението се отбелязва, че това „символизира завършването на целия комплекс от работата по създаването на газорповодна система в Черно море“.
Техническата операция, която се нарича надводно припокриване, включваше повдигане на крайбрежните и дълбоководните участъци от морското дъно до специална платформа над водата и заваряването им в една тръбопроводна линия. Общото тегло, което е вдигнато по време на работата, е около 409 тона и след внимателна проверка на заваръчната линия, газопроводът е положен на морското дъно на дълбочина 32 м. Тази операция е извършена и в двете тръби в руските води през януари-февруари 2019 г.
Дълбоководното полагане на тръбите бе осъществено от най-големия строителен кораб в света Pioneering Spirit, а в крайбрежните участъци е задействан корабът Lorelay. След завършването на операцията по надводното заваряване е завършено физическото съединяване на участъка на сушата в Русия в близост до град Анапа с приемния терминал в близост до град Кийкия в турския регион Тракия.
Компресорна станция "Русская", която ще осигури необходимото налягане за транспортиране на газ през Черно море, както и участъка на сушата в Русия, е напълно готова за започване на експлоатацията. Очаква се новият газопровод да започне да работи в края на 2019 г., се казва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов