Осака. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей проведе двустранна среща с Мохамед бин Салман в събота в кулоарите на форума на Г-20 в Осака, преди тя да се оттегли през юли, пише британският вестник The Guardian.
Тереза Мей е изразила загриженост относно убийството на Джамал Хашоги и хуманитарната цена на конфликта в Йемен по време на среща с престолонаследника на Саудитска Арабия.
Висш правителствен служител заяви, че Мей е призовал за открит и прозрачен процес по случая със саудитския журналист, убит в Истанбул, и подчерта важността на отношенията между Великобритания и Саудитска Арабия.
"Отчитайки отговорността за убийството на Джамал Хашоги, премиерът каза, че съдебният процес трябва да бъде открит и прозрачен", заяви висш служител, добавяйки, че двамата са "завършили, съгласявайки се с важността на двустранните отношения" и за "регионалната стабилност".
Хашогги бе брутално убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври миналата година. Рияд твърди, че нападението е „бандитска операция“ и е изправило няколко души пред съда зад затворени врати. Но доклад на специален докладчик на ООН наскоро установи, че Хашоги е бил "жертва на умишлена, предварително планирана екзекуция, извънсъдебно убийство, за което отговаря държавата Саудитска Арабия".
Относно конфликта в Йемен, представителят каза: „Премиерът потвърди необходимостта да продължи работата за намиране на политическо решение за прекратяване на конфликта, който причинява значителни хуманитарни страдания.“
Износът на оръжие на Обединеното кралство за Саудитска Арабия бе обявен за незаконен от апелативния съд по-рано този месец поради неуспеха на правителството да оцени потенциалното хуманитарно въздействие на използването на оръжия в Йемен.
Предавайки решението, сър Теренс Еъртън, заяви, че министрите „не са направили ясни оценки дали саудитската коалиция е извършила нарушения на международното хуманитарно право в миналото, или по време на конфликта в Йемен, и не са направили опит в тази посока ”.
ООН нарече конфликта в Йемен най-тежката хуманитарна криза в света, като през февруари оцени, че 17 700 цивилни са загинали и 3,3 милиона души са били принудени да избягат.
Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че правителството ще обжалва решението.

Превод и редакция: Юлиян Марков