Лондон. Британският премиер Тереза Мей може да напусне поста си следващия месец, но в същия момент тя заяви, че не е изключва да остане в парламента и след следващите общи избори, пише британският вестник The Independent.
Мeй вече е разкрила, че възнамерява да остане депутат в избирателния район на Беркшир в Мейдънхед, след като на 24 юли предаде на премиера Борис Джонсън или Джереми Хънт.
Но нейните коментари показват, че тя може да стане и първият премиер след Джеймс Калахан, кандидатирал се в следващите избори след като е напуснал високия пост.
Запитана за бъдещите си планове по време на посещението си в Япония за срещата на върха на Г-20 в Осака, тя каза: „Със сигурност ще продължа да работя като депутат от Мейдънхед. Ще остана в парламента и служа на моите собствени избиратели.
"Очаквам следващите избори да бъдат през 2022 г. и не съм изключил възможността да участвам в следващите избори."
Тя същевременно отхвърля предложения, че може да служи в администрацията на бъдещия премиер.
Тя често говори за удовлетворението, което получава от работата в избирателните райони, и е добре позната с усърдното си посещение на местни събития и посвещението си към разговори с местните жители.
Още един мандат ще й позволи да закръгли 30 години като депутат в Камарата на общините.
Ако Мей се яви на следващите избори, тя ще наруши модела, последван от повечето от последните й предшественици.
Гордън Браун остана за депутат в Къркълди и Каудбийнт в продължение на пет години, след като напусна Даунинг стрийт през 2010 г., но рядко се виждаше в Камарата на общините и не се яви на общите избори през 2015 година.
Тони Блеър напусна като депутат за Седжфийлд същия ден, след като се оттегли като премиер през 2007 година.
Както сър Джон Майор, така и Маргарет Тачър останаха до следващите избори, след като загубиха премиерския пост, оставяйки Джеймс Калахан от лейбъристите като последния бивш премиер, който се яви на нови избори.
След като загуби от Тачър на изборите през 1979 г., той остава като депутат от Лейбъристката партия до 1987 г., прекарвайки в Камарата на общините 42 години.

Превод и редакция: Юлиян Марков