Велико Търново. Читалище „Надежда“ във Велико Търново ще представи в експозиция дневниците на народните събрания от периода 1879 – 1926 година. Това съобщи на пресконференция председателят на читалището арх. Донка Колева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Експозицията ще бъде открита във фоайето на читалището на празника на града – 22 март, а официалното и представяне ще е в навечерието на Деня на Търновската конституция – 15 април, от 15.00 часа. Арх. Донка Колева посочи, че Народно читалище „Надежда 1869“ пази общо 155 тома от стенографските дневници на Народното събрание. Пред обществеността за първи път ще бъдат представени дневниците на обикновеното Народно събрание, три дневника на Петото Велико народно събрание от 1911 година и на Шестото Велико народно събрание от 1946 – 1948 година. Тези томове са дарени на читалищната библиотека от търновеца Димо Кьорчев – писател, публицист и народен представител в два периода – 1914 – 1919 и 1923 – 1928 година.
„Тези стенографски дневници на Народното събрание са безпристрастен исторически факт, показващ българската държавност през онова време. В тях може да се прочетат различни изказвания на депутатите, може да се проследи създаването и приемането на българските закони, както и различните дебати по законите и приемането на различни нормативни актове. Въпреки че живеем във времето на електронните медии и достъпът до различни информации е много лесен, нищо не може да замени досега до пожълтелите страници на тези архивни документи и книги, защото те носят не само фактите и историята на събитията, но и духът на тези отминали времена“, посочи арх. Донка Колева. Тя допълни, че във фоайето на читалището ще бъдат подредени и 12 табла, на които ще бъдат представени интересни реплики, изказвания и текстове от закони.
Изложбата „Дневниците на Народното събрание“ е част от програмата на Община Велико Търново за празника на града, както и част от програмата на читалището за отбелязване на 150 години от неговото създаване.
Надежда КРЪСТЕВА