София. ЕС направи голяма грешка като отложи преговорите за членство на Северна Македония и Албания за октомври. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Северна Македония и Албания останаха разочаровани, защото техният случай е поводът да поговорим за европейската политика спрямо Западните Балкани. Аз съм убедена в едно – Европа, Европейският съюз не може да претендира да бъде световен лидер, да се намесва убедително в различни конфликти и да ги предотвратява, не може да застане като равноправен партньор на масата на големите, ако не осигури Западните Балкани, ако Западните Балкани един ден не бъдат част от политическото разширение на ЕС, ако последват съдбата на други страни и стоят дълго време в предверието и обезкуражат гражданите на тези страни“, заяви Йотова. Аз смятам, че ЕС допусна голяма грешка, че отложи решаването за октомври“, добави тя.
Според нея пътната инфраструктура на Балканите може да се подобри и това ще се отрази на свързаността и развитието на икономиката.
„Черна гора е страната от всички Западни Балкани, която е най-напред в преговорния процес, само една глава остава да бъде отворена,“ посочи тя във връзка с посещението ѝ в страната. „Приятно ме изненада и ми хареса дълбоката убедеността на тези хора, че това е техният път. И още по-голямата им убеденост, че най-естественият им и силен съюзник е България“, заяви тя. По думите й Черна гора не приема срещата на върха проведена в София миналата година като част от Българското председателство на Съвета на ЕС, а като техен шанс за Европа.
„Това, което много ми хареса, във всички официално срещи след тази конференция, от президента, през министър-предателя, външния министър, парламентарната комисия по външна политика започнаха с това „Да, ние ще спазим един ден критериите на Брюксел, но преди всичко ние го правим за нашите граждани – затова те да имат стандарт и да се доближат до европейския. Навсякъде се чуваше името България, България и това за мен беше изключителна гордост“, поясни още вицепрезидентът.