300 деца от "Столипиново", които не знаеха дума български, сега говорят свободно и са готови за първи клас догодина. "Заедно с родителите им преминаха през театрални и оперни постановки, потопиха се в градската среда, излязоха от капсулата на гетото. Бяха подложени на 26 860 часа допълнителни занимания", обясни Стефка Симеонова, завеждаща отдел "Образование" в район "Източен".

По думите й деца и родители са посетили десетки културни прояви. "Закупихме над 4000 билета. Те така свикнаха, че непрекъснато искаха да посещават мюзикъли и спектакли", допълни тя. Родителите, които също слабо владеели български, приели с възторг заниманията. Това стана благодарение на образователния проект "Растем заедно", спечелен в министерството на образованието от район "Източен". Той обхвана детските градини "Лилия", "Наталия", "Родина", "Биляна", "Ружа" и "Щастливо детство". Те се намират в "Столипиново" и съседния квартал "Изгрев".

"Ще ходим ли пак на представления", питат сега хлапаците, които преди 2 г. не бяха стъпвали в културни учреждения. "Родителите им също искат това да продължи. В началото идваха на театър с банички и боза. Обяснихме им, че това не съвпада с еталона за културно поведение и те спряха да носят провизии по време на постановки", разказа Симеонова.

В края на спектаклите малчуганите се качвали на сцената, за да поднесат цветя на артистите. Изложби със собствени произведения, рецитали и пиеси са усвоили през тези 2 г. децата. Научили се да рисуват, да работят с таблети, да разглеждат музикални книги.