Незабавно от програмата на фондация „Пловдив 2019“ да бъде свален проектът на фондация "Глас" "Балканска гордост", включващ фотографска изложба и музикално събитие, посветени на Прайд шествията в балканските столици. За това отново настоя ръководството на ВМРО в Пловдив и предупреди, че ако това не се случи, имат готовност за гражданско неподчинение. 

Пловдивският председател на ВМРО Борислав Инчев посочи, че проектът е неприемлив за град като Пловдив, но умишлено не са злоупотребили с темата по време на евроизборите. Остава много малко време до откриването на изложбата, затова ВМРО настоява фондация „Пловдив 2019“ да прекрати договора по проекта с фондация „Глас“ и ако има изплатени някакви пари по него, Общинският съвет да реши какво да бъде обезщетението, уточни Инчев.

Новоизбраният евродепутат Андрей Слабаков заяви, че при този демографски срив в България да се демонстрира гей общество е меко казано самоубийство. По думите му, твърдейки, че са им отнети някакви права, тези хора искат някакви привилегии. Слабаков предложи освен гей паради да бъдат направени паради на ексхибиционистите, както и например на любителите на кози, овце и едър рогат добитък. Истинското семейство се сътои от мъж, жена и деца, всичко друго е несериозно, категоричен е Андрей Слабаков.

Такъв тип мероприятия са политика, те са пропаганда от страна на т. нар. куир общност, и ние няма да допуснем тя да се провежда в древен и вечен град като Пловдив, категоричен е депутатът от ВМРО Александър Сиди. Той подчерта, че за две години гей общността не е направила нито един опит за контакт с Народното събрание, не е подадена нито една жалба или внесена законодателна инициатива. Такива хора не искат промяна в законодателството, те искат промяна в мисленето, а това не става законодателно, коментира пловдивският депутат.

От ВМРО се обявиха категорично и срещу проекта „За кого бие камбаната“, изследващ душевността на сапуна „Камбана“, за който Фондация „Пловдив 2019“ е платила на авторката 1750 лева. Евродепутатът Андрей Слабаков предложи гей парадът и идеята за сапуна „Камбана“ да се съберат на 2 февруари в централна баня в София. Като режисьор обединявам концепции и това ще е великолепно събитие, посочи Слабаков.