Според световните агенции България е изправена пред риск от политическа нестабилност. Има ли решение на кризата?

"Ние сме в правителствена криза. Тази криза е по-тежка, защото тази коалиция реши да разпредели отделните министерски портфейли по партии, което означава, че тези четири министерства няма как да продължат да функционират без избор на нови титуляри. Тази правителствена криза има риск да прерасне в парламентарна", коментира политологът доц. Антоний Гълъбов.

"Не мисля, че правителство на малцинството би било успешна формула в този момент, защото виждаме, че прекалено много са червените линии между политическите партии. Така че може би в някакъв обозрим срок от няколко месеца е възможно това правителство да запази това мнозинство, но мисля, че до края на година ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, освен ако не бъде съставено друго правителство, което да изолира "Продължаваме промяната" и "Демократична България", но това ще бъде правителство, което ще защитава определени правителствени интереси", каза политологът доц. Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Гълъбов обясни, че премиерът трябва да внесе предложение за заместници на четиримата министри и това ще бъде вотът на доверие на това правителство. По думите му абсолютно сигурно е, че нов състав на кабинета с Кирил Петков и Асен Василев няма да получи подкрепа. Той добави, че опциите за няколко месеца продължение на "Продължаваме промяната" намаляват до нула.

Според доц. Любенов лесното е министрите да бъдат заменени, трудното част е как това правителство ще може да функционира със 109 депутати подкрепа. Той повтори, че в дългосрочен план това няма да бъде работеща формула.

"В момента правителствената криза не трябва като горски пожар да се разрасне в парламента криза. Народното представителство до края на юни трябва да актуализира бюджета. Правителствената криза трябва да бъде оставена да се развива сама по себе си, тъй като ако не стигнем до актуализация на бюджета, това означава, че с този бюджет на Асен Василев не можем да завършим годината. Става дума за изключително сериозна криза, в която навлизаме и в която не виждам елементарна политическа отговорност", изтъкна доц. Гълъбов.

Доц. Любенов посочи, че за бюджета няма кой знае какви рискове, а актуализацията ще бъде приета. Той поясни, че въпросът е какво ще постигне тази актуализация. 

Проф. Киров: Изглежда, това е краят на управлениетопр