Старт на 48-ото Народно събрание. Първият звънец на новия парламент удари най-възрастният депутат, а този път той е Вежди Рашидов.

„На мен се падна честта да открия 48-ото Народно събрание. Живях дълго, видях много и все още търся отговор. Седейки пред вас, си спомням как като малко момче си мечтаех да открия света. Спомням си началото с порива на младостта, спомням си наказанието, унижението и смените на имената. Спомням си и революцията - на палатките, на купоните. Спомням си и мразовитата зима на 1997 г. и гладната стачка на ВНС и протестите. Спомням си радостта, сполуките и неволите”, започна той. И подчерта, че мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени. „Най-добрият пророк на бъдещето е миналото”, смята Рашидов.

Първо заседание на 48-ото Народно събрание: На добър час и умната!

„Сега стоим всички заедно след поредната тежка кампания. Едни чегъртани, други обидени, трети - забравени, четвърти - обругавани, пети - анатемосвани. Пак се чудим как, защо, накъде. През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания и стремеж да докажем правотата си. Заляхме всичко с обиди и причинихме страдание. Най-лесният път е агресията и отрицанието. Но агресията ражда само агресия, а отрицанието води до отрицание на отрицанието. Потънали в кризи и проблеми, често губим посоката си”, отчете той.

„Объркани в спорове, мерки, реформи, промени, затъваме все по-дълбоко в познатата антиутопия, в която войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила. Затова ви моля, колеги, мислете. Нека, когато се изправяме един срещу друг, да помним, че всеки от нас има своя живот, достойнство, близки и най-вече - зад всеки от нас стоят хиляди хора със своите мечти и съдби”, подчерта той.

Рашидов апелира 240 депутати: „Нека спорим, но не се обиждаме. Нека се борим, но да не се убиваме”.

На влизане представители от различни партии коментираха очакванията си за новия парламентарен сезон. 

"Разумът да работи още от първия ден и да имаме едно правителство, което да мисли за развитието на България. Много правителства и парламенти са минали. Смятам, че в днешния ден ще се избере председател на НС и оттук нататък избирателите ще са спокойни. Не може да се направи следваща крачка без да се направи първата", заяви Рамадан Аталай от ДПС.

Правителство на малцинството няма да бъде достатъчно ефективно

От своя страна от БСП бяха лаконични. "Виждаме, че проблемите са много близо пред нас и вече са пред нас и нямаме време за разтягане на празни приказки. Нека да дойде третият мандат при нас и ще видите как ще действаме", посочи Георги Свиленски. 

Евгени Будинов от ГЕРБ пък смята, че трябва както е било винаги до момента, първата политическа сила да излъчи председател на НС. "Ще видим декларациите на различните парламентарни групи и се надявам да има повече разум. В крайна сметка тук сме се събрали, за да работим", каза той.

Александър Дунчев от ПП сподели, че 30 години хората не са знаели кой ги управлява. "Те носеха маски. Една от моите задачи е да свалям маските на тези, които лъжат хората", посочи той. 

Вярвам, че ще има избран нов председател на НС

Ще видим дали политиците живеят в България, или на Марс

Стефан Янев: Готови сме да вземем третия мандат