Президентът Румен Радев връчва първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел - кандидатът за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ-СДС.

Срещата започна точно в 15 часа в сградата на Президентството. „Поемам с отговорност проучвателния мандат. Господин президент, искам да Ви благодаря, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България - Конституцията”, обяви пред държавния глава Габриел.

По-рано днес от ГЕРБ-СДС организираха лидерски срещи с представителите на БСП, БСП и ИТН.

Нинова обяви, че днес от ГЕРБ-СДС не могат да получат окончателен отговор дали от БСП ще подкрепят или участват в национално правителство. Като обяви, че ще се опитат още утре да свикат Националния съвет на левицата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди констатацията от първата среща - че е налице припокриване между приоритетите на движението и на Мария Габриел. Правителство с ясен мандат за ДПС означава ясно поети ангажименти, които да се следват във времето, каза лидерът на ДПС на номинираната за премиер. Карадайъ подчерта, че ДПС има експерти във всички сфери.

По време на срещата с Мария Габриел, Тошко Йорданов заяви, че ИТН е най-малката партия и математиката за съставяне на правителство излиза и без тях. „Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа. Още нямате подкрепа”, завърши той.

Мария Габриел предложи на партиите, с които се срещна, да помислят за експертно правителство с ясно очертан мандат за една година, в което има не само общи приоритети, а и мерки.

Очаквайте подробности!

Йорданов: ИТН да не се разглежда като безусловна подкрепа за първия мандат ВИДЕО

Срещата ГЕРБ - БСП: Нинова свиква Националния съвет на левицата ВИДЕО

Започна лидерската среща между ГЕРБ и ДПС ВИДЕО

Борисов с първи думи след изявлението на Гешев ВИДЕО

Главният прокурор показа оставката си и я скъса ВИДЕО