ДАНС разследва "много сериозна руска шпионска диаспора в България, която работи по много различни интереси", каза премиерът Кирил Петков в четвъртък.

"Част от нещата, които са ми докладвали, са че има руски агенти, които са работили срещу разбирателството ни със Северна Македония и да няма европейско бъдеще за Западните Балкани“, добави Петков.

По-рано Специализираната прокуратура започна акция в ДАНС по шпионска линия, но все още няма официална информация. 

Спецпрокуратурата разследва служители на ДАНС за шпионаж в полза на Русия

"В момента Западните Балкани имат риск да са втора конфликтна точка, свързана с войната в Украйна. Най-лошото е Западните Балкани отново да са регион с висок риск на нестабилност - и политическа, и всякаква", допълни Петков. 

Той каза, че "доколкото е информиран" има огромен прогрес на общата историческа комисия, която трябва да изчисти спорните въпроси.  Радвам, се че когато от двете страни има дух да работим заедно, се постигат успехи, добави той.

"Всичко зависи какви резултати постигаме заедно - това с календарите не работи. България не е обещавала конкретна дата на отпадане на ветото върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС", коментира Петков.

Той определи като ключови въпроси за вдигането на "ветото" върху началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС какъв механизъм има срещу езика на омразата, какво ще вкараме в европейската потенциална преговорна рамка - например дали Конситуцията на РСМ ще включва правата на българите и дали ЕС ще иска да бъде гарант за това, както и кога ще бъдат отворени архивите.

Общата историческа комисия заседава в четвъртък и петък, като засега не е ясно до какво съгласие се е достигнало, след като последните години работата ѝ бе блокирана. България настоява още македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, което към момента трудно може да стане заради парцелирания македонски парламент. Искането ЕС да стане гарант за спазването на българските изисквания е старо, но страните членки не са склонни да вкарват на европейско ниво двустранни въпроси.

Петков коментира и резултатите от преброяването в Република Северна Македония, според които само 3504 граждани в страната са се определили като българи на фона на над 100 хиляди издадени документи за български произход на македонски граждани.

"Единственият начин да имаме истински преброявания, които ще зачетат всички българи в Република Северна Македония, е когато българските права са влезли в колективните права на Конституцията. Най-вероятно в следващото преброяване ще има отделна кутийка, където ще може човек да каже "българин". В момента я няма, но ние трябва да работим заедно това да се промени", каза той.