Налице е консолидиран опит за преврат, а причините за него са 3 - заяви депутатът Спас Гърневски, коментирайки скандала със снимките от спалнята на премиера. По думите му прави се опит да бъде предизвикан премиерът да подаде оставка и страната да отиде на предсрочни избори, предаде Нова тв.

„Това е изключено! България се намира в изключително висок стадий на икономическо развитие”, коментира Гърневски.

По думите му 3-4 са причините, които водят до този опит за консолидиран опит за преврат.

„Първата е Антикорупционният закон, който действа от 2 години. Той е един от най-рестриктивните в Европа. Под ударите на този закон, който беше оспорван от президента и БСП, попаднаха крупни олигарси – Цветан Василев, Васил Божков, Баневи, Стайкови- всички до един производни на бившата комунистическа номенклатура и ДС и крупни олигарси”, изреди Спас Гърневски.

„Ако законът действаше под егидата на президента, тези хора – видни спонсори и част от тях в листите на БСП щяха да бъдат под президентския чадър”, каза още депутатът от ГЕРБ.

Втората важна причина за атаките срещу премиера била вътрешната икономическа стабилизация. А третата е успехът след Европредседателството. „Авторитетът на българското правителство с този премиер стана много високо в Европа”, смята депутатът.

Той нарече НСО „разбита команда”. „Явно президентът не може да се справи с управлението на тази възлова служба за държавата”, коментира Гърневски.

Той коментира и действията на Цветан Цветанов. „До преди година и нещо той беше най-възторженият оратор, поддръжник, чувствайки се родител на тази партия, която той е създавал”, заяви Гърневски. „Никога не бива да плюеш срещу това, което си създал. Аз бях изключен от СДС, но до ден днешен не съм казал лоша дума срещу Надежда Михайлова и Иван Костов”.

„Дронът ще бъде вдигнат и ще падне и ще го забравим. Но Радев ще падне и няма да го забравим за това, че застана на страната на обвинения в престъпления Божков. Да застанеш срещу българската прокуратура, която има воля да вкара 6-7-8 в ареста мастити олигарси с несметни богатства и да вземеш като държавен глава страната на обвинения в престъпления. Другият, който застана като адвокат на Божков, е Корнелия Нинова”, каза Гърневски.

„Да отиде президентът с един „Грипен”, да докарат в България г-н Божков, да седне срещу нас и да започне обвиненията си едно по едно”, каза Гърневски.