Хората, които работят в мините и ТЕЦ-овете трябва да знаят, че тяхната професия има бъдеще до 2038 г. и е със затихващи функции. Така финансовият министър Асен Василев се обърна към миньорите.

„Това, което бих им казал е, че това, което е било до момента, няма как да продължи, и не защото правителството, а пазарът налага ограничения“, заяви той.

„Няма как токът да е конкурентоспособен, той би бил ако е студено и няма други производства. Тяхната професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции и че трябва да започнем един плавен преход паралелно с това, а не да чакаме до последния момент и да си мислим, че с магическа пръчка от днес за утре всичко ще стане“, обясни още Василев.

Протестиращите промениха решението си за трафика през "Хаинбоаз"*

Той обясни, че Никой няма да направи перфектна програма, но е важно да има няколко стълба и обобщи какви трябва да са те:

Ако си загубиш работата – трябва да имаш социален пакет да си стъпиш на краката. Това се случва в Европа. Там е 24 заплати при нас се договарят 36.

Вторият стълб се подпомагат бизнеси, които искат да влязат да работят.

Денков: Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи ВИДЕО

„В тези региони има изключително много възможност за производство на зелена енергия, да се организират по-лесно,

Голяма част тези хора ще продължат да работят, защото даже в деня, в който мината произведе последния тон въглища - имаме поне 10 години работа по зариването и подготвянето, за да няма екологична катастрофа в този район. Така че там да може да стане пак нормално за строителство, за инвестиции“, заяви Василев.