Повече отвсякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински факти и прогнози, а не на политически недомислици и на нереалистични очаквания. За да има съгласие, първо трябва да има разговор - не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса, за да се намери най-доброто решение на всички. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг.

"Синдикалните организации засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички трябва да се сме готови за откровен и съдържателен разговор. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лева във въглищните региони чрез няколко различни програми. Тези средства са предназначени за развитие на тези региони - те са налични, но трябва да ги поискаме по европейската правила. С предаването на документите, преговорите с ЕК тъперва започват", уточни още министър-председателят.

Протестиращи и полиция се разбраха за трафика през "Хаинбоаз"

С териториалните планове България не поема да закрие определени въглищни мощности, няма такъв текст в тях. Те очертават какво ще направи България с наличното европейско финансиране, за да осигури бъдещото на работещите в регионите, подчерта Денков.

Преди 2038 година няма да спре производството на ток от въглищни централи. Имаше искания за отпадане на 2026 г. по отношение на ТЕЦ "Бобовдол", да, тя е премахната, заяви той.

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Ще подсигурим базови мощности на въглищни централи поне до 2038 година, за да гарантираме националната енергийна сигурност, подчерта той.

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г.