В Китай учени създадоха вирус в лаборатория от части от ебола, заобикаляйки необходимите мерки за биобезопасност.

Екип от учени от медицинския университет в Хъбей взе заразна болест от добитък и добави протеин, открит във вируса Ебола. Този протеин позволява на вируса да зарази човешките клетки и да се разпространи в тялото.

Тестовите животни, група хамстери, които са получили смъртоносна инжекция, "развиват тежки системни заболявания, подобни на тези, диагностицирани при хора с ебола", казват авторите. Един от най-страшните симптоми беше секретът в очите на хамстерите, който не само влоши зрението им, но и покри повърхността на очните ябълки със струпеи.

Според изследователите тяхната цел е била да намерят подходящ вид животно, което безопасно да имитира симптомите на ебола в лабораторията, пише DailyMail. Според резултатите от експеримента хамстерите са идеални за задачата. По този начин учените се надяват да проучат разпространението на Ебола и да намерят лечение.

Отбелязва се, че експериментите с вируса Ебола трябва да се извършват в съоръжения с ниво на биобезопасност 4 (BSL-4), които са специални лаборатории с висока степен на сигурност. Проблемът е, че повечето лаборатории отговарят само на ниво BLS-2.

За да преодолеят този проблем, китайските учени взеха за основа вируса на везикуларния стоматит (VSV) и добавиха част от вируса на Ебола, наречена гликопротеин. Той играе ключова роля за вируса, като му помага да проникне в тялото и да зарази клетките гостоприемници.

Експериментът е проведен върху 5 женски и 5 мъжки хамстера на възраст три седмици. След заразяването всички женски хамстери са имали понижение на ректалната температура и загуба на тегло до 18%. Всички умрели за 2-3 дни.

Пет мъжки са загубили 15% от теглото си и са починали от заболяване в рамките на 3-5 дни. Но два мъжки успяха да оцелеят и да наддадат на тегло с 20% повече, отколкото преди заразяването.

След анализ на органите на починали животни се оказа, че вирусът се е натрупал в сърцето, черния дроб, далака, белите дробове, бъбреците, стомаха, червата и мозъчната тъкан. Но най-високите нива на вируса са открити в черния дроб, а най-ниските в мозъка.

„Триседмични сирийски хамстери, заразени с VSV-EBOV/GP, могат да играят важна роля в изследването на заболяванията на зрителния нерв, причинени от вируса“, ​​каза екипът.

Изследователите добавят, че заразените хамстери бързо развиват симптоми, чернодробен шок, системна инфекция и тежко системно увреждане, които са подобни на тези, наблюдавани при хора с вируса Ебола.

Авторите също подчертават, че такъв експеримент позволява бърза предклинична оценка на медицинските интервенции срещу ебола в условията на BLS-2.

Изследването на вируси в лаборатории е необходимо за тяхното лечение и профилактика. Но се случват и изтичания на вируси, което може да помогне на вирусите да избягат извън лабораториите. Официални данни от Министерството на здравеопазването на САЩ показват, че инциденти с лабораторно изтичане се случват всяка година и включват освобождаване на контролирани патогени като туберкулоза и антракс.

Ричард Ебрайт, биологичен химик от университета Рутгерс в Ню Джърси, казва, че е малко вероятно изтичане по време на описания експеримент да е довело до широко разпространена инфекция.

„Необходимо е да се гарантира, че новият химерен вирус не заразява или репликира в човешките клетки и да се докаже, че не представлява риск от инфекциозност, преносимост или патогенност за хората, преди да се продължи с изследване дори на ниво BLS-2 “, каза Ебрайт.

Припомняме, директорът на ФБР по-рано заяви, че пандемията от Covid-19 вероятно е причинена от изтичане на вирус от китайска лаборатория в Ухан. Според него то е било контролирано от китайските власти.