Днес гласуваме, за да изберем бъдещото 45-о Народно събрание.

За 240 места в парламента се борят 6 хиляди 895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции и от инициативни комитети.

За първи път от 2009 г. насам парламентарните избори са редовни, а не предсрочни. За първи път във всички големи избирателни секции (такива с над 300 избиратели) ще има възможност за избор - гласуване с бюлетина или пък гласуване с машина.

В изборите за Народно събрания България е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР).

Изборният ден започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.

Кой има право да гласува на парламентарните избори?

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

По предварителни данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) в избирателните списъци са 6 732 316 души.

Как да проверя адреса и номера на избирателна секция?

Избирателите могат да проверят секцията, в която гласуват на парламентарните избори на 4 април, чрез своя ЕГН - тук.

Резултатът показва и към кой многомандатен избирателен район (МИР) е секцията, ако не знаете района си.

Ако сте студент редовно обучение и постоянният ви адрес е в друг град - ще може да гласувате там, където учите, в секция, която изберете. Необходимо е да представите документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка, декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място (тя е по образец и се предоставя в секцията).

Каква ще бъде бюлетината? Как отбелязваме гласа си?

На парламентарните избори се гласува с т.нар. интегрална бюлетина. Избирателят отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за депутат, като поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията: "Не подкрепям никого".

Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят. Този списък е от лявата страна на бюлетината, а в дясната са номерата за преференциите.

Ще мога ли да гласувам с преференция?

По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. да даде своя глас за определен кандидат-депутат от листата на предпочитаната политическа формация. За тази цел трябва да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да постави "Х" или "V" в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак.

Кръгчетата с номера на кандидатите са от дясната страна на бюлетината.

Номерата на партиите и коалициите са от едно до 100, а номерата на кандидатите, за които може да се гласува с преференция, започват от 101. Партиите, коалициите и независимите кандидати са изписани и с наименованието си, а кандидатите в листата за съответния район само с номера. Затова трябва или предварително да проверите под кой номер е предпочитаният кандидат, или в тъмната стаичка има закачени списъци, по които да сверите.

Какво означава, ако гласувам с "Не подкрепям никого"?

Гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за определяне на избирателната активност, но не и при отчитане на резултатите от изборите. Това е така, за да не се вдига 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание, което би било в ущърб на малките формации.

Какво означава, ако гласувам с празна бюлетина?

Празната бюлетина е на практика невалиден глас. На парламентарни избори невалидните бюлетини се броят само за определяне на избирателната активност, но нямат влияние върху резултатите.

Кога бюлетината е невалидна?

Бюлетината е невалидна, когато вотът е отбелязан със знак, различен от "Х" или "V", има отбелязване в повече от едно квадратче или има отбелязване и извън квадратчето. Невалидни са бюлетини с надписи (някои избиратели оставят послание към системата или шега), със знаци, с различен от син цвят химикал, както и ако е празна.

Какви са противоепидемичните мерки за гласуването на изборите?

Заради извънредната епидемична обстановка в изборния ден трябва да се спазват няколко основни правила:

- в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата
- всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 м
- редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности
- прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час
- входът към тъмната стаичка трябва да е в близост до стената, за да няма перде, което хората да докосват (в указанията е записано буквално "за да се избегне докосване от избирателите на пердето").

При гласуването, за да бъде установена самоличността му, избирателят показва своята лична карта и я поставя на масата пред избирателната комисия, а членовете сверяват данните, без да я пипат.

"За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко време, като спазва разстояние поне 1.5 метра от членовете на секционната избирателна комисия. След идентифициране избирателят поставя маската си правилно, като покрие носа и устата си", е записано в инструкциите на здравното министерство.

Друго важно указание е - "доколкото е възможно, химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване, да бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия, под техен надзор и ръководство. След употреба използваната химикалка се дезинфекцира".

Препоръчва се също в избирателните секции, където е възможно, да се осигуряват отделни коридори за влизане и излизане.