През 2021 г. освен за бизнеса проституция, тъмната страна на пагона и как се става наркоман, без да го искаш, тръгнахме и по следите на едно измамно милосърдие. Разказахме ви как Фондация, която съществува повече от 20 години, събира пари за болни деца, но те не достигат до тях. Срещнахме ви с няколко ощетени семейства. Нека си припомним:

Наско, Божидара, Ивена и Божидар – това се една малка част от болните деца на България, които се нуждаят от скъпоструващо лечение, но които са попаднали в клопката на измамна фондация, събираща от тяхно име пари, които нито достигат до семействата им, нито пък до болницата, която трябва да помогне в лечението на малчуганите. При все, че операциите са напълно безплатни, осигурени от НЗОК. Разследване GlasNews.bg вече ви разказа техните истории.

Къде отиват парите за болни деца? Злоупотреби с хиляди левове ВИДЕО

Показахме ви и начина на работа на Фондация “Социално братство и милосърдие“. Пред скрита камера част от сътрудниците на фондация „Социално братство и милосърдие“ признаха как основната им работа е да  събират дарения за болни деца, а средствата не отиват при тях. Ползват ги да покрият нуждите на собствените си домакинства. Видяхте реакцията в лицето на ръководството  на известна пловдивска болница, които научиха от екипа ни, че се събират средства за лечение на деца при тях. Последваха и заплахи. Кой събира парите? Къде отиват средствата? Как се внедрихме във Фондацията и проследихме порочната практика за укриване на средства?  Кой е Ангелин Кулински? Реакцията на институциите.

Eкипът ни под прикритие във фондацията, която събира пари за болни деца ВИДЕО

Девет  месеца  след нашите разкрития Ангелин Кулински и сътрудниците му не само че не са обвинени за  измамното милосърдие, което правят, но и продължават с тази дейност. Можете да срещнете сътрудниците и самия Ангелин навсякъде в страната ни. В същото време разследващите поканиха на разпит екипа ни, но не за да съдействаме, а защото Ангелин Кулински имал претенции срещу нас.

През изминалата година ви срещнахме  и с истинско милосърдие. Българи от чужбина помогнаха на Илиян Пандов от Оряхово да се сбогува майка си. Мъжът разказа  пред GlasNews абсурдната история за документалната битка, която водил повече от четири месеца да почете паметта на майка си, която губи битката с COVID-19 в италианската болница в градчето Сан Северо. Четири  месеца тялото й беше в хладилна камера. Оказа се, че пред българските институции жената е жива. Как се случи това?

 

Абсурд! Починала от COVID-19 българка в Италия се оказа жива ВИДЕО

След нашата намеса,  последва вълна от съпричастност. Много хора се свързаха с екипа ни, след като излъчихме материала, с молба да окажат съдействие на мъжа от Оряхово. Facebook групата "Българките в чужбина" откри сметка на негово име и събраха необходимата сума, с която бяха прибрани тленните останки на Надежда Пандова.

Надежда за мъжа от Оряхово ВИДЕО

За Илиян има надежда, но не и за  жената, която спечели от тотото, но така и не изплатиха печалбата. Случката е от края на януари миналата година, разказа единствено пред Glasnews жената, станала жертва. По случая бяха задържани заместник-началникът на Трето РПУ в София и шеф на сектор в СДВР. В акцията участваше и "Вътрешна сигурност" към МВР. Вижте отново:

Говори жената, която никога не получи печалбата си ВИДЕО

Вече две години жената не може да си вземе печалбата, защото от прокуратурата в лицето на наблюдаващия прокурор Нано Ралчев, е наложена забрана това да не се случва. Обяснено ни беше, че и фиша го няма. След нашия репортаж фишът бе открит, но забраната стои. В същото време задържаните полицейски служители бяха освободени с по-лека мярка.

През 2021-а тръгнахме по следите и на една измама за милиони. Разказахме ви как един апетитен имот, оценен на приблизителна пазарна стойност близо 1 милион лева, е продаден в пъти по-евтино при съмнителни обстоятелства според юристи и експерти. Нещо повече - 96-годишният собственик на въпросния имот и децата му не знаят, че има такава сделка, която в момента е обект на проверка от страна на прокуратурата и още няколко институции. Потърсихме отговори: За имотна измама ли става въпрос или класическа схема?Вижте отново:

Продават земи за милиони, собственикът не знае ВИДЕО

Имотът, който ви показахме, се намира на изхода на град Кърджали, към граничен пункт Маказа. През ноември миналата година Общинска служба "Земеделие" е възстановила стари реални граници от имота на частно лице, а с разрешение на Главния архитект на общината е започнал строеж.

Новият собственик и инвеститор на проекта обяви в медиите, че догодина тук ще заработи първият ритейл парк в Кърджали, като инвестицията е за 4.5 млн. лева. Общата разгъната застроена площ на парка ще бъде 6800 кв. м. Такава приблизително е и площта на имота, който предишният собственик е възстановил и продал на инвеститора. Оказа се, че продавачът не само че не знае, че има такъв имот, но и не подозира, че е продаден. Не подозира, внучката му, която се оказа и негов пълномощник,  продава възстановения имот на фирмата инвеститор за 120 хиляди лева. Става ясно, че цената е двойно по-ниска от данъчната оценка и 10 пъти по-ниска от пазарната. Разследването по случая продължава!

Разследването и по друг случай продължава. Разказахме ви в две части как директор на Държавно ловно стопанство злоупотребява със служебно положение. Изписва сам на себе си бонуси, назначава съпругата си като домакин на стопанството. Учредява и частна фирма.

Разследване на GlasNews: Злоупотребявал ли е директор на Държавно ловно стопанство?

Веднага след като излъчихме нашето разследване, последва натиск за хората осмелили се да говорят. Последва и предложение за подкуп, за да не продължаваме темата. А междувременно получихме нови сигнали за още злоупотреби в ДЛС“Тракия“, за които ви разказахме във 2-ра част на нашето разследване.

Нови разкрития за злоупотреби в Държавно ловно стопанство ВИДЕО

В края на 2021 г. тръгнахме по следите на едно жестоко престъпление. Убийството на Евгения Владимирова. Тя бе обявена за издирване на 14 октомври, и открита месец по-късно в куфар край Перник.За убийството на младата жена бяха задържани съпругът й и –Орлин Владимиров и неговият баща – Пламен. Случаят потресе страната ни и провокира медиите отново да заговорят за домашното насилие. Как и защо беше убита Евгения? Вижте още веднъж хронологията на това жестоко убийство:

Разследване на GlasNews.bg: Защо беше убита Евгения? ВИДЕО

Вижте отново интервюта с екипа от психолози и целите разговори с Орлин Владимиров:

Как се стигна до жестокото убийство на Евгения? Говорят психолозите пред GlasNews - I част

Как се стигна до жестокото убийство на Евгения? Говорят психолозите пред GlasNews - II част

Целите разговори с Орлин Владимиров, който уби съпругата си

Продължаваме да следим този случай и всички останали, за които ви  разказахме. И през 2022-ра екипът на GlasNews ще работи по вашите сигнали от всички точки на страната ни.

Бизнесът проституция, престъпници под пагон, отвличания и побоища, набедени наркомани