След няколко дни на котарака Ахил му предстои отговорна задача, той ще трябва да предскаже изхода на мачовете, които ще се проведат в Петербург по време на Европейското първенство по футбол.

Преди да започнат игрите обаче, от опашатия оракул ще разберем какво ще е времето на турнира.

Това далеч не е първият сблъсък на животното с подобна отговорна дейност, преди три години именно Ахил прави прогнозите за мачове от Световното първенство, като има сериозен успех  - той греши едва два пъти.

И така котаракът е готов, а руският вестник "Метро" заснема събитието. От редакцията приготвят две купички с храна, на които са сложени флагчета с възможните метериологични условия. Едната е за облачно време, а другата за слънчево.

След това оракулът е качен на масата и пуснат. Ахил се спира на половината път и с интерес оглежда купичките. А после, без колебание, се насочва към тази със слънчевия флаг.

"Вероятно ни чака хубаво време", коментира Ана Кондратиева, ветеринарен лекар на котките в Ермитажа, която придружава Ахил.

"Чака ни променлива облачност без валежи", допълва тя заради това, че той се заинтересува и от другата купичка на масата.

Ана  разказва подобен случай, при който белоснежният оракул прогнозира равенство. Тогава той дълго стоял по средата на пътя, а накрая се отказал да хапне от съдържанието на купичките.

Тази година Ахил става на цели 11 години, той се отличава с благ нрав и добър апетит. Косматият оракул е глух по рождение и никой не може да му нашепва нужния отговор. Дали прогнозите му ще се сбъднат? Очаква се да разберем!

А още на 11 юни ни чака сблъсъкът между отборите на Италия и Турция.

Необичайният талисман на една пожарна команда - майор Чивас СНИМКИ