В Иран роднини на националния отбор, който играе на Световното първенство в Катар, са заплашени със затвор и изтезания, ако играчите не се "държат добре" преди мача срещу Съединените щати във вторник, 29 ноември. Това съобщава каналът CNN, позовавайки се на свои източници от редиците на службата за сигурност на шампионата.

Наблюдатели пишат, че след отказа на ирански играчи да изпълнят националния химн в първия мач срещу Англия на 21 ноември, играчите са били извикани на среща с представители на Корпуса на гвардейците на иранската революция (IRGC). Спортистите бяха предупредени, че семействата им ще бъдат подложени на насилие и изтезания, ако откажат да продължат да пеят националния химн и да се присъединяват към всякакви политически протести срещу режима в Техеран.

Източници на канала казаха, че за периода на световното първенство десетки офицери от IRGC са пристигнали в Катар, за да наблюдават играчите на своя отбор. Отбелязва се, че иранските футболисти нямат право да напускат територията на отбора или да се срещат с чужденци.

Трябва да се отбележи, че преди мача с отбора на Англия на играчите бяха обещани различни подаръци, включително автомобили , но иранският политически елит сега прибягна до директни заплахи към играчите и техните семейства, възприемайки постъпката на играчите като унижение за тях.

Освен това източникът научи, че иранското правителство е изпратило стотици футболни фенове от своите привърженици в Катар, които трябва да симулират подкрепа за своите футболисти.

"В последния мач срещу Уелс режимът изпрати стотици такива привърженици, за да създаде фалшиво чувство за подкрепа и благосклонност сред феновете. За следващия мач срещу Съединените щати режимът планира значително да увеличи броя им до хиляда", казват репортерите.

Припомняме, че иранският национален отбор по футбол се представя на Световното първенство в Катар на фона на вътрешни вълнения, причинени от смъртта на 22-годишната Махса Амини. Жената почина, след като беше задържана от силите за сигурност за "неправилно носене на хиджаб".

Iran International съобщи на 14 ноември, че един от участниците в протестите в Иран е бил осъден на смърт от съд. Той беше обвинен в палеж на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред и застрашаване на националната сигурност.

Превод: GlasNews