Когато Мари Клеър Тъли роди сина си Хектор преждевременно само на 23 седмици, лекарите прогнозират, че вероятно му остава само един ден живот. Казват на майка му да се сбогува, защото той има много малък шанс да оцелее. 

Но Хектор се противопостави на шансовете и „бебето чудо“ на Мари Клеър вече отпразнува първия си рожден ден, предаде BBC. 

Не са били лесни 12 месеца, но майка му споделя, че това е била най-щастливата година в живота й.  Досега той е прекарал 259 нощи от живота си в болница, след като се е родил с тежки усложнения поради недоносеността си. 

Той има хидроцефалия, което означава, че гръбначномозъчната течност не може да тече около тялото, поради кръвоизлив в мозъка му. Той също има хронично белодробно заболяване, ретинопатия, сонда за хранене и централизирана сънна апнея.

„Неговият случай е уникален, тъй като той има допълнителни усложнения поради недоносеността си. Той също имаше лош късмет, тъй като шунтът в главата му продължава да блокира.“, казва майката.

Хектор е роден на 12 ноември 2021 г., когато ограниченията за Covid означават, че той трябва да бъде поставен в изолация, докато тестът му даде отрицателен резултат. 

На Мари Клеър и баща му Ангъс не им е позволено да посетят сина си през първите 40 часа от живота му.  Персоналът изпраща на двойката Единбург актуална снимка на малкия им син, докато той се бори за живота си в инкубатор. 

„Видях го, когато се роди, и го целунах, след което го увиха, за да го стоплят, и се втурнах към отделението за реанимация“, каза Клеър пред BBC Scotland. "Почувствах опустошителна мъка, че не мога да бъда с него.Бях с разбито сърце, че не можахме да бъдем с него в онези ранни критични моменти.“ , добавя тя.

Клеър, главен изпълнителен директор на благотворителна организация, която в момента е в отпуск по майчинство, споделя, че след почти два дни им е било разрешено да правят кратки посещения, за да го видят и след пет дни са можели да бъдат с него ден и нощ.

След 42 дни лекарите му свалят вентилатора и казват, че ще живее. 

„Когато чух, нададох вик, който дойде от дъното на душата ми, не мога да го изразя, това беше най-великото чувство на света“,  спомня си тя. „Имаше още дълъг път да се извърви, но да знаеш, че екипът смяташе, че той ще оцелее, беше страхотно.“

Едва през април 2022 г. му е позволено да се прибере - повече от пет месеца след раждането му.  Той все още е редовен пациент в Кралската болница за деца и млади хора, претърпял е 15 операции и 25 пъти е приеман по спешност в АГ.

Двойката губи бебе по време на бременност преди три години, така че бременността на Хектор е високорискова.

„Когато отидох в болница с остри болки, лекарите ми казаха, че раждам.  „Казах „не“ и се опитах да скрия родилните болки от тях, тъй като отчаяно не исках той да пристигне по-рано.", отбелязва още Клеър.

"Казаха, че има много малък шанс за оцеляване под 23 седмици. Погледнах часовника си и беше една минута до полунощ и затова казах, че след една минута ще достигна 23 седмици." 

Той се рсжда един час и 14 минути по-късно. 

Мари Клеър и Ангъс, 41, музикален директор в Fettes College, се фокусират върху всеки ден със сина си, тъй като не знаят как състоянието му ще се отрази на живота му в бъдеще. 

Двойката вече отпразнува неговия първи рожден ден. 

„Той се роди в 01:14, така че стояхме до леглото му точно по това време една година по-късно и имахме тих момент, толкова благодарен, че е тук. 

„Разсъждавахме върху това как той успя и как ние бяхме най-щастливите хора. Това беше най-хубавата година в живота ми.“, завършва майката.

Превод: GlasNews.bg