Полският президент Анджей Дуда в интервю за Tygodnik Sieci говори за сегашното положение на страната на геополитическата карта на Европа. Той се съгласи с твърдението, че "Германия чрез Брюксел и ляво-либералния мейнстрийм" е обявила неконвенционална война на Полша.

По време на интервюто стана дума за публикацията на полския дипломат и член на Европейския парламент Яцек Сариуш-Волски, където той се изказа доста остро за отношенията между Полша и ЕС. Авторът на статията безкомпромисно заявява, че Полша е обект на хибридна атака, идеологически натиск и финансово изнудване, така че Варшава трябва да търси независимост в Европейския съюз. В коментарите си за изявленията на Сариуш-Волски полският лидер отбеляза, че до голяма степен е съгласен с дипломата.

"Прочетох с голямо внимание скорошно интервю в седмичното списание Sieci с г-н Сариуш-Волски. Трябва да кажа, че съм съгласен с него по много точки", каза Дуда.

В този контекст президентът отбеляза, че Полша не иска да бъде в такъв съюз, в който ще й бъдат наложени чужди модели на поведение и най-доброто доказателство за това е победата на политическата арена на Обединените права през 2019 г. коалиция през 2020 г.

„Ако поляците искаха да правят диктовки отвън, нямаше да ни изберат нас през 2020 г., а тези, които искат да изпълняват каквото им се каже отвън“, убеден е Дуда.

Полският президент също подчерта, че Европейският съюз играе нечестна игра с Полша, намеквайки за Урсула фон дер Лайен, с която Дуда преговаряше за ситуацията в съдебната система и отпускането на пари за реформи.

„С Урсула фон дер Лайен говорих открито за ситуацията в съдебната система, защо има толкова много търкания около нея, защо трябва да я оправим. Също така ясно й казах, че намесата на европейските институции по този въпрос е незаконна, че това е нарушение на европейското право“, каза полският лидер.

Освен това Дуда каза, че в самата Полша има политически сили, които провеждат политика, която противоречи на основните интереси на полската държава и "потриват ръце", когато Брюксел вреди на Варшава.

„Съжалявам за това, но това са фактите. Както и фактът, че либерално-левият лагер, мнозинството от чиито представители са членове на Европейската комисия, искат на всяка цена да постигнат смяна на властта в Полша“, обобщи Дуда.

Превод: GlasNews