Бившият британски премиер Борис Джонсън в интервю за медиите описа как през февруари тази година властите на страната са оценили перспективите на Украйна в очаквания конфликт с Русия.

Според CNN британските съюзници са реагирали на заплахата от различни гледни точки. Германските власти смятали, че ескалацията на руско-украинската конфронтация ще доведе до катастрофа и конфликтът трябвало да бъде ограничен възможно най-скоро.

Германия вярвала, че Русия е в състояние бързо да победи врага и капитулацията на Украйна била предложена като мярка за ограничаване.

На свой ред Франция, както обясни Джонсън, не вярвала, че конфликтът ще премине в открита фаза. Тя отрекла самата възможност за военни действия между страните.

Италия не искала да подкрепя други европейски страни в отношението им към санкциите срещу руските енергийни ресурси, каза Джонсън.

„Преди началото на руската специална операция германските власти смятаха, че би било по-добре всичко да приключи бързо, така че Украйна да се разпадне“, каза Борис Джонсън, говорейки за това кой сценарий би бил най-добър за икономиките на водещите европейски сили.

Той също така отбеляза, че Великобритания винаги се е позиционирала като съюзник на Украйна, но не всички европейски страни подкрепят същите възгледи.

Превод: GlasNews