Иракчанинът, който изгори страници от екземпляр на Корана пред най-голямата джамия в шведската столица Стокхолм, заяви вчера, че е готов отново да го направи през идните десет дни, предаде Франс прес.

"До десет дни ще изгоря иракското знаме и Корана пред посолството на Ирак в Стокхолм", заяви 37-годишният Салуан Момика пред шведския всекидневник "Експресен".

Шведската полиция разреши митинг за изгаряне на Корана

Той заяви, че си дава сметка какво предизвиква с действията си и че вече е получил "хиляди смъртни заплахи".

В сряда Момика изгори страници от екземпляр на Корана пред най-голямата джамия в Стокхолм, на първия ден от мюсюлманския празник Курбан байрам. Действията на иракчанина провокираха възмущение в ислямския свят, добавя БТА.

Демонстранти проникнаха вчера за кратък период от време в шведското посолство в Багдад, в знак на протест срещу акцията в Швеция, която бе разкритикуван от голям брой ислямски страни.

Шведската полиция даде разрешение за провеждането на акцията с аргумента, че няма достатъчно основания за забраняването ѝ от гледна точка на риск за обществената сигурност. След това обаче шведските власти предявиха обвинение срещу извършителя на демонстрацията в подбуждане към омраза.

Подобни акции са били провеждани в миналото в Швеция и в други европейски страни, понякога по инициатива на крайнодесни екстремисти, което е водело до демонстрации и дипломатическо напрежение, отбелязва Франс прес.

Според Вашингтон акцията създава "атмосфера на страх", която ограничава способността на мюсюлманите в Швеция да практикуват свободно религията си, заяви на всекидневния си брифинг говорителят на американския Държавен департамент Мат Милър.

"Бих казал, че осъждаме това. Смятаме, че демонстрацията създава атмосфера на страх, която ще засегне способността на мюсюлманите и на членовете на други религиозни малцинства в Швеция свободно да упражняват правото си на религия и на изповядване на вяра", изтъкна Милър.

"Смятаме също така, че даването на разрешение за демонстрацията е в подкрепа на свободата на изразяването и не е поощрение на действията по време на демонстрацията", каза още американският представител.

Шведската полиция разреши провеждането на демонстрацията с изгарянето на екземпляр на Корана, но след това предяви обвинения срещу извършителя на демонстрацията в подбуждане към омраза на етническа и национална основа, отбелязва Ройтерс.

Швеция изяви желание да се присъедини към НАТО, след като руските сили нахлуха в Украйна миналата година, но Турция се противопостави на членството на Швеция с аргумента, че шведските власти са дали възможност на хора, които Анкара възприема като терористи, да намерят убежище на шведска територия.

Милър отказа да коментира дали демонстрацията с изгарянето на екземпляр на Корана ще се отрази на отношенията между Турция и Швеция и върху шведската кандидатура за членство в НАТО, но отбеляза, че Вашингтон е на мнение, че Швеция е готова да се присъедини към Алианса.

"Време е за пълноправно членство на Швеция в НАТО", каза говорителят на Държавния департамент.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи сериозни критики към Швеция във връзка с демонстрацията и каза, че Турция няма да се съобразява с провокации и заплахи.