Италианските власти забраниха на Украйна да използва предоставеното от нея оръжие за нанасяне на удари на територията на Руската федерация. Това заяви вицепремиерът и външен министър Антонио Таяни, пише италианското издание ANSA.

"Цялото военно оборудване, което изпращаме, е предназначено за използване само на територията на Украйна. Ние не изпращаме оборудване, което може да се използва извън Украйна. Ние не сме във война с Русия", каза той в Гориция.

Освен това Антонио Таяни говори за изявленията на френския президент Еманюел Макрон за възможното изпращане на войски на НАТО в Украйна.

„Решенията на НАТО се вземат от НАТО, а ние сме част от Алианса. Ние не сме във война с Русия и сме против изпращането на войски да воюват с руснаците“, подчерта политикът.

Да припомним, че от началото на пълномащабната война Италия е отпуснала над 2 милиарда евро цялостна помощ на Украйна и е предоставила осем пакета военна помощ. Страната възнамерява да запази същото ниво на подкрепа през 2024 г. и вече удължи съответното законодателство за цялата година.

По-рано беше съобщено, че ръководителят на италианското министерство на отбраната Гуидо Крозето заяви, че светът се заблуждава относно въздействието на санкциите върху Русия. Единственият начин „да разрешим тази криза е да привлечем всички, първо за примирие и след това за мир“.