В четвъртък сутринта, 1 декември, два плика с взривни устройства бяха изпратени до Министерството на отбраната на Испания и Сателитния център в района на Мадрид, който предоставя информация на Украйна. Още един подозрителен пакет пристигна в авиобазата Торехон де Ардоз, съобщава El Mundo.

Представители на Министерството на отбраната на страната получиха писмо с устройство, което се активира чрез издърпване на конец. Съобщава се, че писмото е изпратено от Испания.

Този колет беше подобен на този, който предишния ден, на 30 ноември, беше адресиран до посланика на Украйна в Мадрид. Пликът със самоделно взривно устройство не е преминал скенера и е бил отворен от охранител на украинската дипломатическа мисия, в резултат на което той е получил наранявания по ръцете.

Писмо-бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, има ранен

Подобна бомба в плик е изпратена от неизвестни лица и в централата на оръжейната компания Instalaza в Сарагоса. Повече от хиляда гранатомета, произведени от това предприятие, бяха предадени от испанските власти на въоръжените сили на Украйна преди началото на широкомащабната руска инвазия.

Според испанското министерство на вътрешните работи друг подозрителен плик е открит рано сутринта на 1 декември в основата на Торехон де Ардос. Рентгеновият скенер показа, че в пакета може да има някакъв механизъм. В базата пристигнаха служители на Националната полиция и Националната гвардия на страната.

Пакетът с взривното устройство съдържаше адреса на местния Сателитен център, който от февруари по нареждане на Европейския съюз осигуряваше разузнавателна информация на Украйна. Това решение е взето като част от военната подкрепа, която ЕС предоставя на Киев.

След срещата на министрите на отбраната външният говорител на ЕС Жозеп Борел каза, че ЕС ще използва Мадридския сателитен център, за да помогне на Киев. Центърът предоставя въздушни и сателитни изображения.

Испанската полиция вижда връзка между всички посочени случаи.

Припомняме, че журналистите отбелязаха, че пликовете с взривни устройства преди това са били използвани от терористичната организация на баските сепаратисти ЕТА. Подобна бомба беше изпратена в плик до оръжейна компания, чиито ПТРК помогнаха на украинските въоръжени сили да защитят Киев.

Превод: GlasNews