В уникално съдебно дело в Белгия мъж беше оправдан за шофиране в нетрезво състояние поради рядко състояние, известно като синдром на автопивоварна (ABS), което кара тялото му да произвежда собствен алкохол. Неговият адвокат подчерта иронията, че клиентът й работи в пивоварна, но тази работа няма нищо общо със състоянието му. Трима независими медицински експерти потвърдиха диагнозата ABS, което повлия на решението на съда.

Синдромът на автоматично пивоварство, известен също като синдром на чревна ферментация, възниква, когато излишъкът от дрожди в стомашно-чревния тракт превръща въглехидратите в етанол, същия тип алкохол, който се намира в напитките, пише The Guardian. Този процес може да доведе до симптоми, типично свързани с алкохолна интоксикация, като неясен говор и замайване, въпреки липсата на алкохол. Синдромът често се развива при хора с други храносмилателни проблеми и може да се лекува с промени в диетата, лекарства и пробиотици за балансиране на чревните бактерии.

Лечението на ABS включва управление на чревния микробиом. Това може да включва диетични промени за намаляване на приема на въглехидрати, употребата на антибиотици или противогъбични средства за контролиране на растежа на дрождите и евентуално употребата на пробиотици за възстановяване на здравословния баланс на чревните бактерии. Провеждат се изследвания, за да се разбере по-добре това състояние и да се намерят ефективни лечения.

Например, проучване, публикувано в International Journal of Clinical Medicine, подчертава патофизиологията на ABS, при която определена чревна дисбиоза води до ферментация на въглехидрати в етанол, което наподобява симптомите на алкохолна интоксикация. Лечението обикновено включва прием на противогъбични лекарства и диетични корекции за ограничаване на процеса на ферментация.

При произнасянето на присъдата си съдията отбеляза, че въпреки вътрешното производство на алкохол, подсъдимият не показва характерни признаци на интоксикация, което е повлияло на решението за оправдаването му. Рядката и неволна природа на ABS, потвърдена от лекарите, изигра решаваща роля в доказването, че повишените нива на алкохол на мъжа се дължат на здравословното му състояние, а не на умишлената употреба.