Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че страната му прави всичко възможно, за да помогне на Украйна в борбата с руската агресия, но отбеляза, че Киев не е съюзник на Берлин.  

"Ние правим каквото можем. Същото важи и за почти всички други съюзници и партньори. Но Германия не е съюзник на Украйна, страните не са в един и същи съюз", каза той, цитиран от Newsweek.

Според Писториус военната индустрия не може да достави оръжие на Украйна толкова бързо, колкото изисква ситуацията. Европейските отбранителни компании обаче увеличават капацитета си, където могат. Министърът отбеляза, че са били необходими 6 месеца, за да се възобнови производството на боеприпаси за танка Leopard.

Освен това Писториус каза, че ЕС няма да може да прехвърли 1 милион 155 мм боеприпаси на Украйна до пролетта на 2024 г.

"Можем да предположим, че ситуацията ще се подобри през следващите няколко месеца. Но всичко отнема време и това не е въпрос на политически решения или финансови ресурси", каза служителят.

Министърът отхвърли предположенията, че Западът не иска да види пълна победа на Украйна на бойното поле. Според него, ако Руската федерация спечели войната, тогава Германия ще се изправи пред съвсем различна ситуация на сигурност.

Коментарите на Писториус за необходимостта от повече оръжия последваха забавяне в увеличаването на производството в цяла Европа, каза военният анализатор Том О'Донъл пред репортери.

„Мисля, че има реален проблем и Писториус би искал да направи нещо по въпроса, но не съм сигурен, че инструментите са налице. Бих казал, че има хора в офиса на германския канцлер, другаде, които биха предпочели да видят задънена улица“, каза О'Донъл.

Според него е необходимо да започнат преговори между Москва и Киев.