Украйна е задържала двама украински служители по сигурността, замесени в координиран от Русия заговор за убийство на президента Володимир Зеленски, предаде АФП.

"Разследващите от контраразузнаването и (Службата за сигурност на Украйна) СБУ разбиха плановете на ФСБ за ликвидиране на президента на Украйна и други представители на висшето военно и политическо ръководство на държавата", обяви СБУ в социалните мрежи.

Контраразузнаването и следствената група на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разкриха мрежа от агенти на пета служба на Федералната разузнавателна служба (ФСБ) на Русия, които са подготвяли убийството на украинския президент Владимир Зеленски и други високопоставени служители, съобщава СБУ на официалния си сайт.

"Плановете за ликвидиране на държавния глава и други представители на висшето военно-политическо ръководство бяха предварително осуетени, като всички аспекти на операцията бяха документирани. Агентурната мрежа на руските специални служби се ръководеше директно от Москва от служители на 9-то управление на управлението за оперативна информация на ФСБ."

"Разузнавателната мрежа, която се опита да организира убийството не само на Владимир Зеленски, но и на ръководителя на СБУ Василий Малюк, началника на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов и други високопоставени служители на страната, включваше двама полковници от Държавна сигурност Администрация. Те са тези, които доставят секретна информация на Руската федерация", се казва по-нататък в съобщението.

След задържането на заподозрените са извършени обиски и са иззети съответните оръжия, както и други доказателства за престъпна дейност.

  • Част 2 чл. 111 (държавна измяна, извършена при военно положение);
  • Част 1 чл. 14, част 2 чл. 258 (подготовка за терористичен акт).

На подсъдимите е избрана мярка за неотклонение задържане под стража. Като цяло ги грози доживотен затвор.