"Украйна ще победи Русия и светът ще разбере, че руската инвазия е "гигантската грешка", заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Джонсън говори чрез видеовръзка пред Върховната рада - еднокамарния украински парламент. В изказването си той използваше цитати на британския министър-председател от времето на Втората световна война Уинстън Чърчил, за да подчертае подкрепата си за Украйна.

В първото изявление на западен лидер пред украинския парламент от началото на войната на 24 февруари, Джонсън похвали Украйна за храбростта ѝ и че е развенчала "мита за непобедимостта на руския президент Владимир Путин".

"Имам едно послание към вас днес: Украйна ще победи, Украйна ще бъде свободна", заяви британският премиер.

Преди това той стана прав за украинския химн.

"Това е най-великият миг за Украйна, той ще се помни и за него ще се говори поколения наред", каза британският премиер. Той повтори думите на Чърчил от 1940 г., когато Великобритания е изправена пред заплахата от инвазия на нацистка Германия и военен разгром.

Джонсън е един от най-ревностните поддръжници на украинската съпротива срещу т. нар. от руския президент "специална военна операция" на страната му в по-малкия й съсед. Според Украйна и Запада демилитаризацията и "денафикацията" на Украйна е фалшив предлог за започване от Русия на непредизвикана агресивна война.

Джонсън обяви допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 300 милиона лири стерлинги, която ще включва техника за водене на електронна война и радарна система за локализиране на артилерия.

"Така наречената непреодолима мощ на военната машина на Путин се препъна в непоклатимия украински патриотизъм и любов към страната и се разби", каза британският премиер. "Ще продължим да снабдяваме Украйна, заедно с другите ваши приятели, с оръжие, финансиране и хуманитарна помощ, докато не постигнем дългосрочната си цел да укрепим Украйна така, че никой никога повече да не посмее да ви нападне", добави той.
 
Припомняме, че в същия изход от войната увери и Кирил Петков при своето посещение в Украйна.