Бундесверът възнамерява да проведе пълномащабна „военна отбранителна и оперативна подготовка“ в случай на пряка конфронтация с Русия. Това пише Der Spiegel, като се позовава на съответния документ, подписан от главния инспектор на германските въоръжени сили Еберхард Цорн.

Отбелязва се, че германският генерал смята, че Москва представлява заплаха за Берлин. Ето защо той смята за необходимо да се разработи план за действие в случай на война.

„Нападение срещу Германия може потенциално да се случи без предупреждение и евентуално да има огромни или дори опустошителни последици“, предупреждава Цорн. В същото време генералът не предостави никакви доказателства за "агресивните планове" на руската страна.

Експертът също смята, че Берлин трябва да направи армията си по-надеждна и да не разчита на подкрепата на НАТО или Европейския съюз.

По-рано беше съобщено, че въпреки санкциите и ограниченията, Русия остава "постоянна екзистенциална заплаха" за Съединените щати и техните съюзници в Европа. Това заяви началникът на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ генерал Тод Уолтърс . По думите му Русия, която е обект на икономически санкции, "извършва дестабилизиращи и злонамерени действия в света, докато много действия се извършват в близост до Европа".