Застреляният на 13 февруари в гараж на жилищен комплекс в Испания е руският пилот Максим Кузминов, който през 2023 г. предаде хеликоптер МИ-8 на Украйна. Това пише испанската агенция EFE, позовавайки се на източници, близки до разследването.

Съобщава се, че Гражданската гвардия на Испания е гледала на убийството във Виляхойоса като на "уреждане на сметки" от самото начало. Според разследващите мъжът е прострелян десетина пъти. Очевидци разказаха, че впоследствие колата, с която са избягали убийците, е прегазила тялото.

Първи кадри от мястото на убийството на руския пилот Максим Кузминов

Както отбелязват журналистите, документите, открити при загиналия, не съответстват на документите на руския пилот. В тях са данни на 33-годишен гражданин на Украйна.

В същото време източници на агенцията твърдят, че става дума за дезертиралия от руските войски пилот.

Смъртта на Максим Кузминов: какво е известно

Припомняме, че на 14 февруари испанското издание на ABC съобщи за убийството на 33-годишен украинец във Виляхойоса. Разследващите са открили и опожарена кола в близкия град Кампело, където може да е избягал убиецът.

Италианското издание Il-corrispondente съобщи на 19 февруари , че руският пилот Максим Кузминов, който предаде хеликоптера Ми-8 на украинските военни през август 2023 г., е намерен мъртъв в Испания. Според журналисти пилотът е бил убит на 13 февруари в град Виляхойоса.

Представителят на Главното разузнавателно управление на МОУ Андрей Юсов в коментар за Suspilny потвърди факта за смъртта на Максим Кузминов.

Порталът Eureka News, позовавайки се на източници от Испанската гражданска гвардия, съобщи, че наскоро Кузминов е имал проблеми с алкохола и наркотиците. Според съседи на мъжа „чужденецът се държал неадекватно, често крещял и бърборил в пияно състояние“.

В Европа действа опасна разузнавателна мрежа на Руската федерация, която е замесена в убийството на руския пилот Максим Кузминов в Испания. Това каза в коментар за НВ извънредният и пълномощен посланик на Украйна Роман Бессмертни.

Според него агенти на ФСБ действат в европейските страни.

„Русия и службите на ФСБ са разгърнали много сериозна мрежа, по-специално от диверсионни групи, които се занимават с диверсионна дейност – от нанасяне на щети на индустриални съоръжения до убийство на определени лица“, добави той.