Унгария стана единствената страна в Европейския съюз, която отказа да обучава украински войници и да финансира тази мисия, съобщи унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сиярто по време на предаване в социалните мрежи.

„Ние сме единствените, които не участваме в мисията за съвместно обучение на украинската армия, ние се възползвахме от възможността конструктивно да се въздържим (при гласуване), тоест финансово, разбира се, също няма да допринесем за тази мисия. Смятаме, че е необходим мир, необходимо е да се вземат решения, които носят мир, а не ескалация“, каза външният министър.

Според Сиярто Унгария продължава да оказва помощ на Киев, но само на двустранна основа, без да подкрепя инициативите за общоевропейски заем, тъй като „общоевропейското бъдеще не е в посока на общ дълг“.

Освен това външният министър отбеляза, че „започнахме да подкрепяме Украйна много по-рано от тези в Европа, които сега гордо се представят за най-добрите приятели на Украйна“.

Припомняме, по-рано изданието American Thinker отбеляза, че американските средства, които изчезват в Украйна, могат да бъдат сравнени с черна дупка.